Hogere inkomens in glastuinbouw vooral dankzij snijbloemenbedrijven
Voor een gemiddeld glastuinbouwbedrijf wordt het inkomen uit bedrijf in 2024 geraamd op 307.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Dit is 20.000 euro hoger dan in 2023 en bijna 70.000 euro boven het gemiddelde inkomen voor de periode 2019-2023. De toename van de opbrengsten met ruim 4 procent was voldoende om de stijging van de betaalde kosten en afschrijvingen met 4 procent te compenseren. Dit blijkt uit de jaarlijkse inkomensraming van Wageningen Economic Research. Hieruit blijkt ook dat de hogere inkomens vooral te zijn aan de snijbloemenbedrijven.
Het gemiddelde inkomen uit bedrijf per onbetaalde arbeidsjaareenheid van snijbloemenbedrijven is voor 2024 geraamd op circa 370.000 euro: dit is een stijging van 140.000 euro ten opzichte van 2023. De opbrengst uit verkoop van bloemen nam sterk toe door veelal hogere prijzen bij lagere volumes, waarbij werd geprofiteerd van goed lopende internationale afzetmarkten en minder aanvoer vanuit het buitenland.
Bedrijven die over een wkk beschikken, hebben ook opbrengsten uit energieverkoop gehaald, al waren die wel lager dan vorig jaar door de lagere verkoopprijs van opgewekte elektriciteit. Aangezien de gasprijs ook is gedaald, bleef het aantrekkelijk om de wkk in te zetten. De totale kosten worden circa 7 procent hoger geraamd. Tegenover de afname van de energiekosten stond een stijging van vooral de kosten voor gewasbescherming en van arbeid door gestegen cao-lonen.
Het gemiddeld inkomen uit bedrijf per onbetaalde arbeidsjaareenheid van pot- en perkplantenbedrijven wordt voor 2023 geraamd op circa 213.000 euro, een afname van circa 115.000 euro ten opzichte van 2023. Het inkomen fluctueert de laatste jaren sterk. Sinds 2020 zijn er telkens pieken en dalen. Het voor 2024 geraamde inkomen bevindt zich nog wel 15.000 euro boven het gemiddelde inkomen van de afgelopen 5 jaar.
De kosten stegen gemiddeld met ruim 9 procent door een toename van de gemiddelde bedrijfsomvang en over de hele linie gestegen kosten van productiemiddelen, met uitzondering van de energiekosten die 10 procent lager waren. De totale opbrengsten stegen gemiddeld met 3 procent. Met name de opbrengsten uit perkplanten namen toe door herstel van de verkochte aantallen. Bij kamerplanten was de opbrengsttoename beperkt. Daar stond een daling van de opbrengsten uit energieverkoop tegenover. Toch bleven deze opbrengsten veel hoger dan in de jaren 2020 en daarvoor.
Het gemiddelde inkomen uit bedrijf per onbetaalde arbeidsjaareenheid van glasgroentebedrijven wordt in 2024 geraamd op ongeveer 320.000 euro, circa 15.000 euro hoger dan in 2023, doordat de kosten sterker afnamen dan de opbrengsten. De lichte daling in de opbrengsten komt voornamelijk door minder opbrengsten uit energieverkoop, door een lagere prijs voor teruggeleverde elektriciteit.
De opbrengst uit gewassen steeg met gemiddeld 1 procent. Vooral door lagere energiekosten vielen de totale kosten lager uit. De hoogte van het inkomen is sterk afhankelijk van het type product, hoe de afzet op het bedrijf is georganiseerd en de posities op de energiemarkt.
In de tomatenteelt de gemiddelde prijzen lager dan vorig jaar door een verhoogd aanbod uit het buitenland. De prijs van paprika's is gemiddeld licht gedaald bij een toename van het areaal en concurrentie in het voorjaar vanuit Spanje. Komkommertelers kennen een goed jaar door aanzienlijk hogere prijzen, bij een iets lagere productie door het donkere weer in het voorjaar. De komkommerprijs 2024 ligt fors boven het vijfjarig gemiddelde.
Redactie Floranews | 18-12-24 |
|