zaterdag 18 januari 2025
FN TOP logo FN TOP add

Studenten Horti Technics & Management blikken terug op buitenlandstage

Studenten Horti Technics & Management blikken terug op buitenlandstage

Studenten Horti Technics & Management blikken terug op hun buitenlandstage
Van augustus tot november reisden de studenten van de opleiding Horti Technics & Management van MBO Westland voor een buitenlandstage naar landen over de hele wereld. Van Brazilië tot Nieuw-Zeeland en van Kenia tot Oostenrijk. Nu, een maand na hun terugkeer, blikken de inmiddels derdejaarsstudenten terug op hun avonturen.

Student Laurent Batenburg liep zijn stage bij Fonte Verdere Agro in Andradas, Brazilië, waar hij onderzoek deed naar het verbeteren van zaai- en entresultaten in de tomatenteelt. “Naast het leren over de teelt, was Brazilië zelf een fantastische ervaring,” zegt Laurent. “Ik denk er zelfs over na om na deze opleiding terug te keren en daar een tijdje te werken.” Het was een bijzondere kans om niet alleen de techniek te leren, maar ook een land te ontdekken dat ver van zijn eigen Westlandse thuis ligt.

Ook Rik Groenewegen en Splinter Heijsteeg delen hun enthousiaste verhalen over hun tijd in Italië, waar ze stage liepen bij Villa Genua. “Ik heb fruit- en bloementuinen aangelegd, druiventeelt onderhouden en olijven geoogst,” vertelt Splinter. Vooral het oogsten van olijven maakte diepe indruk. “In Nederland zie je dat niet snel. Er zijn speciale netten en machines om de olijven zorgvuldig te verzamelen, wat de technologische kant van de traditionele teelt benadrukt.”

Zelfstandigheid en nieuwe Inzichten
Wat deze studenten ook terugbrengen, is een sterk gevoel van zelfstandigheid. Het leven in een ander land, met een andere cultuur en taal, dwingt je om zelf je weg te vinden. “Je leert veel over jezelf,” zegt Splinter. “Je moet beslissingen nemen en problemen oplossen zonder dat je ouders of vrienden in de buurt zijn. Dat maakt je sterker.” Tijdens zijn verblijf in Italië pikte Splinter ook enkele levenslessen op, waaronder de quote: “Hoe grijzer de man, hoe wijzer de man.”

Rik Groenewegen heeft echter een ander perspectief. Terwijl Splinter zijn hart in Nederland ligt, overweegt Rik een toekomst in het buitenland. “Het was niet alleen leerzaam, maar ook ontzettend leuk. Ik raad het iedereen aan die interesse heeft in een internationale carrière.”

Leren van andere werkmethoden
Ray Bruinen liep stage bij Dümmen Orange Fides in Embu, Kenia. Het werken in Kenia bracht unieke uitdagingen met zich mee. “De klimatologische omstandigheden en beperkte middelen vereisen een andere aanpak dan in Nederland,” vertelt Ray. “Flexibiliteit en probleemoplossend vermogen zijn essentieel.” Wat hem vooral bijbleef, was de creativiteit die nodig was om in een omgeving met minder technologische middelen te werken. “Waar in Nederland technologie vaak de sleutel is, vraagt het werken in Kenia om veel inventiviteit,” legt hij uit.

Naast het werk had Ray ook tijd om de lokale cultuur te ervaren. “Een biertje drinken in Nairobi na een lange werkdag was een welkome afwisseling,” zegt hij. “Het gaf me de kans om de cultuur en de mensen beter te leren kennen.” Toch ziet Ray geen toekomst voor zichzelf in Kenia. “Het was een geweldige ervaring, maar ik voel me niet volledig thuis in deze omgeving,” voegt hij toe.

Ook Dave van der Meer, die stage liep bij Gartenbrau Wallner in Graz, Oostenrijk, keek met voldoening terug. Hij werkte met snijrozen en gerbera’s en leerde veel over precisie in de bloemenindustrie. “Als je rozen niet precies 1 centimeter boven het groeipunt snijdt, worden ze korter en groeien ze verkeerd,” legt hij uit. Deze kennis zal hem zeker verder helpen in zijn carrière.

Hoewel Dave een fijne tijd had en goed kon opschieten met zijn collega’s, ziet hij zichzelf niet in het buitenland werken. “Het voelt toch hetzelfde als hier in Nederland,” zegt hij. De zorgzaamheid van zijn collega’s, die ervoor zorgden dat hij zich goed voelde, was een aspect dat hem het meest is bijgebleven.

Internationalisering: Een wereld van verschil
Docent en coördinator internationalisering Eveline van Hooren voegt toe: "De ervaringen van onze studenten zijn een krachtig bewijs van hoe internationalisering hun horizon verbreedt. Ze leren niet alleen over tuinbouwtechnieken, maar ook over de dynamiek van verschillende werkmethoden, culturen en leefomstandigheden. Bij MBO Westland bereiden we onze studenten niet alleen voor op de horti-sector, maar op een toekomst als zelfstandige, flexibele en internationaal georiënteerde professionals. Wat ze ook kiezen, één ding is zeker: hun buitenlandstage heeft hen een verrijkte kijk op de wereld en hun eigen toekomst gegeven."

MBO Westland biedt 17 verschillende opleidingen aan binnen de domeinen Business, Zorg & Welzijn, Horti, Techniek en Start(college), en telt momenteel 1200 studenten. De school is goed ingeburgerd in de regio en werkt nauw samen met diverse partners om ervoor te zorgen dat de opleidingen optimaal aansluiten bij de behoeften van de beroepspraktijk. Daarnaast worden er in samenwerking met het bedrijfsleven binnen het World Horti Center diverse projecten uitgevoerd, wat MBO Westland een unieke positie geeft als onderwijsinstelling. Vanuit de kernwaarden 'Ondernemend, Innovatief, Internationaal en Betrokken' streven zij ernaar het beste onderwijs te bieden en het maximale uit dee studenten te halen.
 


Redactie Floranews | 09-12-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2501HCTS.TECH


Overig nieuws



2025 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS