Stemming in tuinbouw is verbeterd. Vol vertrouwen naar het nieuwe jaar.
Rabobank constateert in haar sectorupdate dat de stemming in de tuinbouw in de afgelopen maanden is verbeterd. De Rabo Tuinbouwbarometer is het vierde kwartaal weer boven de 7 (op een schaal van 10) gekomen. De prijzen zijn volgens de bank meestal ruim voldoende om de gestegen kosten te dekken, waardoor er bij bedrijven een buffer in de liquiditeit ontstaat.
In de glassierteelt zijn de prijzen van snijbloemen, zoals die van chrysanten en gerbera’s, nog steeds op een hoog niveau. De prijzen bij telers van bloeiende potplanten zijn redelijk, alleen de prijzen voor bladplanten laten te wensen over.
In de buitenteelten vallen de hoge prijzen in de bollenteelt op. Door extreem natte weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen waren er afgelopen seizoen lagere producties van de voorjaarsbloeiers. De goede prijzen zorgen ervoor dat de totale omzet per hectare toch op een goed niveau blijft. Een risico is wel dat de kwaliteit van het plantgoed van bollen voor de nieuwe teelt te wensen overlaat.
De boomteelt lijkt de problemen van afgelopen winter wel te boven gaan komen. Het rooien verloopt dit najaar goed. Telers kunnen profiteren van het feit dat ook bij particulieren veel bomen en struiken het niet hebben overleefd door de vele regenval afgelopen voorjaar.
Tomaten- en paprikaprijzen waren iets minder hoog dan in dezelfde periode van vorig jaar. Bij tomaten blijft de productie dit najaar iets achter. De invloed van virussen op de productie is bij sommige rassen groot. De komkommerprijzen bereikten juist recordhoogtes.
In de fruitteelt van peer en appel zijn de Nederlandse en Europese producties aan de lage kant, maar de prijzen zijn vanaf de start van het seizoen wel goed. De verkoop en afzet voor dit winterseizoen zien er dan ook goed uit, waarbij risico’s in de bewaring later in het seizoen groter kunnen worden. Aardbeientelers hebben ook een goed najaar, al is het nog even afwachten hoe het laatste deel van de herfstproductie eruitziet.
Bij vollegrondsgroente is de prijsvorming sterk afhankelijk van de gekozen strategie van de ondernemer. Veel telers kiezen daar een groot deel van hun oogst via voorverkoop af te zetten, waardoor een deel van het prijsrisico is verspreid over verschillende ketenschakels.
Redactie Floranews | 22-11-24 |
|