Belangrijkste feiten en cijfers over Nederlandse Chrysantensector gepresenteerd op Trade Fair Aalsmeer
De Nederlandse chrysantenproducenten, verenigd in Stichting Chryson*, hebben op de eerste dag van de Trade Fair Aalsmeer een rapport gepresenteerd met de belangrijkste feiten en cijfers over de Nederlandse chrysantensector. Op dinsdagochtend 5 november ontving Anne van der Wal, programmamanager Duurzaamheid en Sectorcommunicatie bij Bloemenbureau Holland het eerste exemplaar van het rapport uit handen van Chryson-voorzitter Jan van Ruyven en projectleider Brigitte Hagen.
V.l.n.r Jan va Ruyven, Brigitte Hagen en Anne van der Wal -Foto: JustChrys
In het rapport staan feiten en cijfers over productie en handel, innovatieve ontwikkelingen en concrete praktijkvoorbeelden en cijfers voor het verminderen van de milieu-impact. Het biedt in één oogopslag een duidelijk beeld van de sterke positie van de Nederlandse chrysant en de toekomstgerichte stappen die worden gezet. Het rapport benadrukt waarom de chrysant een vaste waarde in het assortiment is en hoe deze bijdraagt aan tevreden consumenten wereldwijd.
Milieu-impact verminderen
In samenwerking met MPS zijn gegevens van een representatieve groep chrysantenkwekers over de periode 2019-2023 geanalyseerd. Deze bevindingen benadrukken de vooruitgang van de sector op het gebied van duurzaamheid.
Zo voldoet 96 procent van alle chrysanten bijvoorbeeld aan duurzame certificeringen; 100 procent van de leveranciers aan de grote retail voldoet aan de FSI-normen.
Op gebied van gewasbescherming is het chrysantenvak op weg naar 100 procent groene teelt. Het gebruik van de meest schadelijke gewasbeschermingsmiddelen, de zogeheten rode middelen, daalde de afgelopen jaren met 57 procent door inzet van biologische alternatieven. In 2023 gebruikte 93 procent van de chrysantenkwekers biologische gewasbescherming, waarvan 64 procent dit ondertussen het hele jaar door toepast. Dat zijn drie keer zoveel kwekers als in 2019.
Daarnaast daalde het stikstofverbruik met 28 procent en het fosforverbruik met 31 procent. Het doel is om vrijwel emissievrij te zijn in 2030. Wat betreft waterbeheer is 60 procent van het gebruikte water afkomstig uit regenwaterreservoirs. Kwekers streven naar een volledig gesloten waterkringloop in 2027, waarbij er 0 procent lekkage meer is naar oppervlakte water.
Het energieverbruik is met 27 procent gereduceerd. De sector streeft naar klimaatneutraliteit in 2040. Hiermee loopt de sector 10 jaar voor op de EU-doelstellingen.
De Nederlandse chrysantensector is dus volop in transitie. De kwekers omarmen duurzame uitdagingen en hebben er vertrouwen in dat zij - ook in de toekomst - de betrouwbare partner zijn die de bloemenbusiness kan laten stralen en consumenten blij kan blijven maken met krachtige kleurrijke bloemen.
* Stichting Chryson is het collectief van alle Nederlandse chrysantenkwekers en de veredelaars Deliflor Chrysanten, Dekker Chrysanten, Dümmen Orange, Floritec en Royal van Zanten.
Redactie Floranews | 05-11-24 |
|