Aardwarmte Maasdijk start binnenkort met eerste warmtelevering
De komende weken verwacht Aardwarmte Maasdijk de eerste twee putten (doublet* 2) in gebruik te kunnen nemen. Het gaat in deze periode om testen en proefdraaien, maar er wordt – zodra de put is aangesloten – ook daadwerkelijk duurzame warmte geleverd aan glastuinbouwbedrijven in het gebied. De bovengrondse installatie is zo goed als klaar en wordt nu aangesloten op de productie- en injectieputten.
Het warmtenet wordt geleidelijk op een bepaalde temperatuur gebracht via de reguliere ketelvoorziening waarna er wordt overgeschakeld op de warmtelevering vanuit het bronwater uit de productieput. Daarbij gaat het om hoeveelheden van 300 m3 per uur. Als alles correct is ingesteld kan het proefdraaien beginnen en worden nog een aantal tests uitgevoerd die in de voorafgaande fases nog niet mogelijk waren.
Het is onder meer van belang om het gas van het water - dat van 2,9 kilometer diepte omhoog wordt gepompt - te scheiden. Dat gas wordt apart opgevangen en benut voor de energievoorziening van de installatie. Het streven is om na het eerste doublet ook de andere twee doubletten snel in gebruik te kunnen nemen. De drie proceslijnen zijn tegelijkertijd aangelegd om dat mogelijk te maken. Bij de start met één doublet wordt ongeveer 17 megawatt aan warmte geleverd en bij twee doubletten komt dat vermogen naar verwachting rond de 34 megawatt te liggen.
* Voor het winnen van aardwarmte zijn twee putten nodig, samen worden deze een doublet genoemd. Een doublet heeft één put voor het oppompen van water (productieput) en één put die het water terugvoert (injectieput) naar de ondergrond. De uiteinden van deze putten bevinden zich ondergronds (op een diepte van 2,9 km) op een afstand van 1 à 2 kilometer van elkaar. Boven de grond is de afstand slechts enkele meters. (Aardwarmte Maasdijk)
Redactie Floranews | 29-07-24 |
|