dinsdag 23 juli 2024
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Lelieteelt werkt aan reductie gebruik gewasbeschermingsmiddelen

Lelieteelt werkt aan reductie gebruik gewasbeschermingsmiddelen

De productgroep lelie van de KAVB heeft besloten dat de lelieteelt binnen 5 jaar evenveel gewasbeschermingsmiddelen gaat gebruiken als telers van andere akkerbouwgewassen. Er zijn al telers die dat al weten te realiseren. De lelieteelt in Nederland wil af van het imago dat er in de teelt te veel gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet.

Er is afgelopen jaren veel kennis verzameld in verschillende projecten om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de teelt van lelie te reduceren. Deze kennis kunnen andere telers gebruiken in de bedrijfsvoering. De lelieteelt wil zelf de regie nemen en gaat in de doelen verder dan de onlangs aangenomen motie in de Tweede Kamer die gebaseerd was op de Greendeal om het middelengebruik met 50 prceont te reduceren.

Lelietelers kunnen nu al gebruik maken van de ervaring bij lopende projecten. Zo zijn de eerste resultaten zichtbaar in de projecten binnen het programma 'Duurzame bollenteelt Drenthe'. En in het fieldlab Bol werken 12 bollentelers en 3 kennisinstellingen intensief samen voor het ontwikkelen van een duurzame teelt. De stichting 'Regionaal onderzoek lelieteelt' doet ook proeven en onderzoek om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen.


Redactie Floranews | 08-07-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS