dinsdag 23 juli 2024
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Megafusie in aantocht: Agro Care en CombiVliet gaan samen verder

Megafusie in aantocht: Agro Care en CombiVliet gaan samen verder

Agro Care en CombiVliet gaan fuseren. De twee bedrijven gaan verder onder de naam Agro Care. De fusie is de grootste krachtenbundeling van tomatenkwekerijen in Nederland. Bij elkaar gaat het areaal van de twee partners richting de 500 hectare. De twee bedrijven fuseren met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023. Na goedkeuring van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) wordt het fusietraject de komende maanden in gang gezet. 

Kees van Veen, mede-grondlegger van Agro Care, wordt CEO en daarmee verantwoordelijk voor alle landen en deelnemingen. Managing director Nederland wordt Roy van Vliet, die twee jaar terug zijn vader Theo opvolgde bij CombiVliet. Philip van Antwerpen, ook Agro Care-oprichter, blijft als managing director Tunesië verantwoordelijk voor de twee teeltlocaties in het Noord-Afrikaanse land. Door de fusie verdwijnt de familienaam CombiVliet logischerwijs als bedrijfsnaam. Roy van Vliet: "Agro Care heeft al een grote naamsbekendheid in de wereld. Vandaar dat we niet gekozen hebben voor een compleet nieuwe naam."

De twee bedrijven horen nu al tot de grootste en modernste tomatenteeltbedrijven in de wereld. Sinds 2018 werd voorzichtig gekeken naar opties voor een intensievere samenwerking. Kees van Veen, ceo Agro Care: "De meeste bedrijven die groter worden, doen het om mee te groeien met hun klanten en met de vraag naar verduurzaming. De opdracht om te verduurzamen is niet alleen ingegeven vanuit de markt, die leggen we ook onszelf op om ons bedrijf toekomstbestendig te maken. Wanneer je groter bent, kun je dit beter faciliteren en financieren dan wanneer we het allebei individueel gaan doen."

In 2022, aan de vooravond van het 25-jarig jubileum, kondigde Agro Care al aan dat het areaal weleens richting duizend hectare zou kunnen gaan. "Vooral door samen te werken. Die duizend hectare hoeven we echt niet allemaal zelf te bouwen. En het hoeft ook niet alleen in Nederland te zijn", zei Van Veen bij die gelegenheid. 

Volgens algemeen directeur Roy van Vliet van CombiVliet zal groei van het bedrijf voor een groot gedeelte in het buitenland plaatsvinden. "Internationaal tomaten telen voor een grotere markt is een win-winsituatie voor iedereen in het kader van duurzaamheid, milieu, werkgelegenheid, ontwikkeling en economisch belang. Consumenten willen steeds meer local for local, mede vanuit de duurzaamheidsgedachte." Ook in Nederland liggen er kansen om het bedrijf verder te ontwikkelen, al zullen die voornamelijk door samenwerkingen, fusies en overnames worden gerealiseerd, is de verwachting.

Doel van de krachtenbundeling is ook het versterken van de operatie. De individuele vestigingen zullen steeds meer kennis en kunde gaan uitwisselen en meer gaan samenwerken. Roy van Vliet: "We zullen nog meer met elkaar afstemmen en elkaar opzoeken. De stafdiensten worden samengevoegd tot één afdeling. We hebben in de toekomst een gezamenlijk hoofdkantoor voor ogen. Hoe meer we samen doen, hoe meer we ook de behoefte krijgen om op één locatie te zitten." 


Redactie Floranews | 05-07-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2407Groen-DirektNajaarsbeurs


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS