dinsdag 23 juli 2024
FN TOP logo Beurs agenda sierteelt

FSI stelt omzetdefinitie voor kleinschalige kwekers vast

FSI stelt omzetdefinitie voor kleinschalige kwekers vast

Volgende stap naar 100 procent duurzaamheids certificering

Het bestuur van Floriculture Sustainability Initiative (FSI) heeft de omzetdefinitie voor kleinschalige kwekers in de ‘Global North’ vastgesteld. Hiermee is er nu duidelijkheid welke kleinschalige kwekers tot deze groep behoren zodat zij zich kunnen voorbereiden op duurzaamheidscertificering. De volgende stap is om het bijbehorende vereenvoudigde schema voor deze groep uit te werken. Dit zal in samenwerking met GLOBALG.A.P. en MPS en met consultatie van kwekers uit deze groep plaatsvinden gedurende de zomer. Met dit definitiebesluit gaat de volgende fase in op weg naar 100 procent duurzaamheidscertificering, specifiek voor kleinschalige kwekers. Eeerder was er voor alle overige groepen al een duidelijke definitie en tijdspad bepaald.

De vastgestelde definitie betekent dat producenten met een totale bedrijfsjaaromzet uit sierteeltproducten van minder dan 250.000 euro, met een focus op Europa en Israël, vallen onder de definitie van kleinschalige kweker. Voor de kwekers uit de andere landen wordt de definitie op een later moment bepaald, waarbij rekening wordt gehouden met specifieke omstandigheden en reeds bestaande oplossingen.

“Nu de definitie kleinschalige kwekers uit de “Global North’ is vastgesteld, zet de FSI-werkgroep samen met MPS en GLOBALG.A.P. de komende periode de volgende stap om het schema en tijdspad voor kleinschalige kwekers te ontwikkelen,” zegt Jeroen Oudheusden, Executive Officer van FSI. “Hierbij zullen ook kwekers en kopers betrokken worden tijdens consultatierondes. Dit consultatieproces is van belang om ervoor te zorgen dat het schema aansluit bij de dagelijkse praktijk van de kleinschalige kweker, praktisch toepasbaar en betaalbaar is. Deze stapsgewijze aanpak is onderdeel van de weg naar 100% certificering voor kwekers waarbij kleinschalige kwekers met dit schema ook de mogelijkheid krijgen een duurzaamheidscertificaat te behalen volgens de FSI-voorwaarden.”

Na de consultatierondes met kwekers en kopers in juli en augustus en aanvullende besluitvorming is de verwachting dat het concept voor kleinschalige kwekers in het najaar gedeeld kan worden en vanaf begin 2025 beschikbaar zal zijn voor kleinschalige kwekers die dan kunnen starten met certificering.


Redactie Floranews | 27-06-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS