dinsdag 23 juli 2024
FN TOP add FN TOP logo

Van tuinbouwstudent naar internationale expert

Van tuinbouwstudent naar internationale expert

Justin Middelburg zette na het afronden van de opleiding Tuinbouw & Agribusiness een spannende stap: hij vertrok naar Kenia. Bij AAA Growers werkt hij nu als interim operations manager aan het uitbreiden van het zomerbloemenassortiment, een uitdagende rol met hoge verwachtingen. “Waar ik in Nederland zou starten in een junior positie, ben ik hier de expert en krijg ik veel vrijheid.”

Van schoolbanken naar Keniaanse velden
Het is niet de eerste keer dat Justin in Kenia woont en werkt. Tijdens het derde jaar van zijn opleiding liep hij stage bij Dümmen Orange in Kenia. Ook reisde hij een keer met medestudenten naar het land af voor een onderzoek naar de uitbreiding van het lokale snijbloemenassortiment. Na het behalen van zijn diploma was het Justins oud-stagebegeleider die hem benaderde: “Mijn oud-stagebegeleider was overgestapt naar AAA Growers en vertelde me over de mogelijkheden. Het klikte direct. Aangezien ik uit een familie kom van chrysantenkwekers had ik al veel kennis over snijbloemen, een van de focusgebieden van het bedrijf waar ik nu werk.”

Kansen voor zomerbloemen

Waar AAA Growers ooit begon als groenteteler, startte het bedrijf in 2011 met het telen en verkopen van rozen. Maar de kansen voor het bedrijf reiken veel verder, vertelt Justin: “Door het gunstige klimaat en lagere arbeidskosten zijn er veel kansen in Kenia om de teelt van zomerbloemen uit te breiden. Eerder deed ik hier al onderzoek naar en nu houd ik mij bij AAA Growers bezig met teeltproeven en de operationele opzet van de zomerbloementeelt.”

Neem nu bijvoorbeeld de chrysant: een bloem die 12 uur daglicht en 12 uur ‘nacht’ nodig heeft. Waar je in Nederland verduisteringsschermen en kunstmatige verlichting in kassen nodig hebt om dit na te bootsen, is het in Kenia het hele jaar door het perfecte klimaat. “En omdat je niet hoeft te stoken in de kassen, is de teelt in Kenia ook nog eens veel duurzamer” benadrukt Justin.

Van operations tot sales
Bij AAA Growers krijgt Justin de kans om een belangrijke rol te spelen bij de uitbreiding van het zomerbloemenassortiment. Samen met een productiemanager geeft hij leiding aan een afdeling van ongeveer 30 medewerkers. "Ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse operaties binnen de zomerbloemen," legt Justin uit. "Van het opstellen en bijhouden van planningen tot het uitwerken van productieprocessen, het is een dynamische rol waarbij ik veel vrijheid krijg om verbeteringen door te voeren."

Justins rol bij AAA Growers is erg divers, zo gaat hij over een paar maanden op een andere locatie van het bedrijf aan de slag binnen commercie en sales. Een rol waarin hij verantwoordelijk is voor het commerciële plaatje van de export van zomerbloemen. “Op deze manier leer ik verschillende aspecten van het bedrijf kennen en kan ik ontdekken waar ik écht iets kan toevoegen, dat maakt het heel dynamisch.”

Geen één-op-één kopie

Ondanks zijn kennis van en ervaring met zomerbloemen, kan hij dit niet één-op-één toepassen in Kenia. Met name cultuurverschillen zorgen soms voor uitdagingen. Justin: “Alles kost hier gewoon meer tijd. Als je iets uitlegt snapt niet iedereen je in één keer, dus je moet veel geduld hebben. Daarnaast heb je ook met politieke spelletjes te maken. Je moet vooral niet verwachten dat je hier in twee weken alles kan veranderen.”

Tuinbouwopleiding als springplank
Terugkijkend op zijn opleiding bij Inholland, benadrukt Justin het belang van de praktische ervaring en de internationale mogelijkheden. "Mijn opleiding gaf me een hele brede basis in de tuinbouwsector en de mogelijkheid om te ontdekken wat ik het leukst vind. De opleiding is heel praktisch en je werkt veel samen met bedrijven in de omgeving.” Maar de tuinbouwsector heeft meer te bieden dan dat, benadrukt Justin: “Internationaal zijn er zoveel kansen en staan ze te springen om Nederlandse tuinbouwprofessionals. Door de vrijheid vanuit Inholland heb ik met projecten en stages mijn kans gegrepen om internationale ervaring op te doen, waardoor ik gekomen ben waar ik nu sta.”  

Ontdekken en experimenteren
Voor studiekiezers die overwegen om een tuinbouwopleiding te volgen luidt Justins advies: wees proactief en durf het onbekende te ontdekken. “Ik had er ook voor kunnen kiezen om alleen maar bezig te zijn met chrysanten bij ons familiebedrijf, maar ik ben juist andere dingen gaan ontdekken en gaan experimenteren met andere teelten. Daarbij is belangrijk om te onthouden: van fouten maken leer je juist.”

Volleerde safarigids
Naast het leuke werk dat hij doet is Justin ook laaiend enthousiast over het land, met name de natuur. "Samen met mijn vriendin woon ik in een eigen huis op een van de farms van het bedrijf. We hebben een eigen auto en gaan er vooral in de weekenden veel op uit, zoals op hike en safari's.” Binnenkort komen zijn vrienden en familie op bezoek in Kenia, iets waar hij erg naar uit kijkt. “Inmiddels ben ik zelf een volleerd safarigids”


Redactie Floranews | 03-06-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS