maandag 20 mei 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Exportwaarde bloemen en planten laat in aanloop naar Moederdag forse groei zien

Exportwaarde bloemen en planten laat in aanloop naar Moederdag forse groei zien

De Nederlandse exportwaarde van bloemen en planten toont over de afgelopen maand april een forse groei van 10 procent naar 684 miljoen euro. April kende wel twee handelsdagen meer dan vorig jaar. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata.

Handelaren kijken tevreden terug op de exportvraag in aanloop naar de Moederdag. De roos blijft het meest populair om te geven. “Deze impuls kunnen handelaren goed gebruiken, aangezien de exportwaarde van bloemen en planten tot vorig jaar zeven kwartalen op rij kromp”, stelt Matthijs Mesken, directeur van de VGB.

De Engelse Moederdag viel dit jaar vroeg, op 10 maart. “De verkoop voor zowel bloemen als planten voor de retail deed het met name goed”, stelt een handelaar.

Op zondag 5 mei werd Moederdag gevierd in onder andere Spanje, Portugal, Roemenië en Hongarije. De Moederdagen vallen in de meeste afzetlanden, waaronder de belangrijkste landen - Duitsland, België, Italië en de Verenigde Staten - op de tweede zondag in mei. Op zondag 26 mei wordt de Poolse, Zweedse en Franse Moederdag gevierd.

“Met name voor Frankrijk hopen we op een impuls in de verkopen. De markt krimpt namelijk jaar op jaar fors. Reden is dat Frankrijk zelf meer bloemen importeert uit Afrika en Zuid-Amerika, maar ook meer planten uit bijvoorbeeld Spanje en Italië. Ook weten we dat de Franse consument houdt van lokale producten”, aldus Matthijs Mesken.

Kenia en Ethiopië

Een ander punt van zorg was de beschikbaarheid van bloemen uit Kenia en Ethiopië. Vanwege de slechte weersomstandigheden daar was het volume lager met als gevolg hogere inkoopprijzen.
Ook waren de inkoopprijzen afgelopen vrijdag hoog doordat op Hemelvaartsdag geen bloemen werden geveild.

Handel naar het VK wordt voorlopig mondjesmaat geïnspecteerd

De verwachte -enorme- omzetstijging voor planten naar het Verenigd Koninkrijk over de maand april bleef uit. Er was geen sprake van een hamster-effect; ook al kondigden de Britse autoriteiten aan om vanaf 30 april alle planten en vijf bloemensoorten bij aankomst in de havens fytosanitair te inspecteren, wordt er momenteel nog maar mondjesmaat geinspecteerd om opstoppingen bij de grens. 


Redactie Floranews | 14-05-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS