dinsdag 25 juni 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Te druk zijn, is echt geen excuus meer #blog

Te druk zijn, is echt geen excuus meer #blog

Je bent druk bezig met het controleren van pakbonnen, het maken van checklists, het opstellen van offertes en notulen, en met nog veel meer repeterende taken die velen van ons zullen herkennen. Herken jij dat ook? Tijdens mijn bedrijfsbezoeken de afgelopen jaren en door de vele gesprekken die ik gevoerd heb, zag ik vaak onvrede over de fouten die gemaakt werden en over de impact daarvan op zowel het bedrijf als het zelfvertrouwen van de medewerkers. We hebben het er maar druk mee...

Het meest gehoorde excuus dat ik kreeg op de vraag waarom bepaalde processen nog niet geautomatiseerd zijn, was: "We zijn gewoon te druk, we komen er echt niet aan toe." Druk zijn lijkt zelfs een statussymbool geworden. Als je iemand vraagt hoe het gaat, is het antwoord negen van de tien keer: "Ja, druk..."

Fotograaf: Aranka van Dijk

En dat is inderdaad een groot probleem. We zijn collectief zo druk dat we soms geen tijd meer kunnen of willen vrijmaken om efficiënter met onze tijd en energie om te gaan. Het is eigenlijk heel bijzonder, maar het lijkt alsof we vastzitten in drijfzand. We willen wel veranderen, maar het lukt ons niet. We zakken steeds dieper weg in het moeras van veel en hard werken, terwijl dat ook efficiënter kan. Vooral als het gaat om taken die geautomatiseerd kunnen worden.

Dit geldt ook voor productiebedrijven. Niet alle processen kunnen of moeten geautomatiseerd worden, dat is zeker. Menselijke inbreng brengt bezieling en zingeving in een bedrijf. De combinatie van automatisering en menselijke inzet is echter krachtiger dan ooit tevoren dankzij de AI-revolutie en de duizenden beschikbare tools en begeleidende bedrijven.

"Er zijn geen excuses meer"
Excuses bedenken is menselijk. We zijn als muizen, die altijd wel een uitweg vinden, een excuus om iets niet te hoeven doen. Ik heb dit thema vaak besproken in mijn columns, maar ik blijf ondernemers eraan herinneren dat het echt efficiënter kan. Ik heb nog nooit zo sterk het gevoel gehad dat het tijd is om het probleem van 'te druk zijn' aan te pakken. Dus als je tot hier bent gekomen in mijn column en de uitspraak 'te druk' herkent binnen je bedrijf... dan kom ik graag even langs.

Laten we samen streven naar digitale fitheid voor 2024/25. De resultaten zullen verbluffend zijn. Hetteam van Debo en ik staan klaar om je hierbij te helpen. We komen langs op locatie en ik durf zelfs te beloven datje je geld gewoon terugkrijgt, als we geen optimalisatie vinden.

Kun je nu nog een excuus bedenken?

Harm Koningen - Bouwen aan een gezonde toekomst van de sector

Debo | Samen Groeien
06 488 392 94
 

Bron: www.Floranews.com
Redactie Floranews | 07-05-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS