dinsdag 25 juni 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Zweden bloeiende markt voor bloemen en planten

Zweden bloeiende markt voor bloemen en planten

Zweden is een bloeiende markt voor tuinproducten, planten en snijbloemen. Het land kent een sterke cultuur van eigen teelt én het kopen van bloemen, vooral als cadeau. Maar bloemen en planten zijn er ook een onlosmakelijk onderdeel van de stijlvol ingerichte huizen.

Zweden is een optimale en stabiele markt voor Nederlandse tuinbouw- en exportbedrijven om in te investeren. Voor wie zichtbaar wil zijn en vooral verbindingen op wil bouwen op de Scandinavische markt, kan exposeren op Elmia Garden, de grootste vakbeurs van Scandinavië voor de sierteeltsector, interessant zijn . De beurs vindt plaats op 2 en 3 oktober 2024 in het Zweedse Jönköping.

De constante vraag naar snijbloemen maakt Zweden tot een zakelijke droombestemming voor diverse sierteeltbedrijven. Geboorten, doopfeesten, verjaardagen, bijeenkomsten, Moederdag, Valentijnsdag, begrafenissen of, zoals binnenkort bruiloften tijdens Pinksteren en de Nationale Dag. Naast deze traditionele koopmomenten vinden de trendgevoelige Zweden altijd wel een gelegenheid om bloemen of planten te kopen! Het is echt een lifestyle product.

Het afgelopen tulpenseizoen, van december tot april, consumeerden de Zweden 130 tot 140 miljoen tulpen, ongeveer een miljoen stelen per dag. Per hoofd van de bevolking zijn Zweden de meest enthousiaste tulpen-consumenten ter wereld en altijd wee op zoek naar nieuwe soorten en kleuren.

Een andere grote favoriet onder de snijbloemen blijft de roos. Zweden kopen ongeveer 100 miljoen rozen per jaar. 80 procent komt nog uit Oost-Afrika of deels uit Zuid-Amerikaanse landen als Ecuador en Colombia. De rest komt uit Nederland. Uit duurzaamheidsoverwegingen wil men weer meer lokaal geteelde alternatieven ontwikkelen.

Het is belangrijk voor Zweden en andere Scandinaviërs om aangename, gezonde en stijlvolle woonomgeving te hebben. Ze begrijpen de waarde van bloemen en planten als onderdeel van de leefruimte en vooral wat het doet voor onze geest, gezondheid en persoonlijk welzijn of geluk. Vanuit dit perspectief ontstaat juist vooral meer vraag naar bijzondere seizoenproducten met een natuurlijk karakter.

Elmia Garden is de grootste en belangrijkste beurs van Scandinavië in de groen en tuinbranche. Hier worden niet alleen belangrijke eerste contacten gelegd, maar zeker ook gelijk handel gedaan. Detailhandelaren, vooral bloemisten en tuincentra uit Zweden en andere Scandinavische landen bezoeken Elmia Garden om de nieuwste trends in de tuinbranche te ontdekken en om bloemen, planten en tuinproducten in te kopen. Ook lokale kwekers en importeurs tref je op deze beurs. 76 procent van de bezoekers geeft aan (mede)verantwoordelijk te zijn voor inkoop.

Tijdens de beurs wordt ook weer de Flower Grand Prix by Elmia gehouden – een van de meest prestigieuze wedstrijden van Zweden op het gebied van bloemstyling. Een creatieve wedstrijd die de status van het bloemistenvak, maar ook van bloemen en planten, werkelijk belicht en naar een hoger niveau tilt.

 


Redactie Floranews | 01-05-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS