dinsdag 25 juni 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP logo

Royal FloraHolland Aalsmeer adopteert Reuzenbol van langste aaneengesloten kunstwerk

Royal FloraHolland Aalsmeer adopteert Reuzenbol van langste aaneengesloten kunstwerk

Woensdag 24 april is de Reuzenbol ‘Bloemstilleven’ onthuld voor het bezoekerscentrum bij Royal FloraHolland in Aalsmeer. Het is één van circa 80 reuzenbollen die geplaatst worden in de regio van Leiden tot Haarlem. Ze zijn onderdeel van het project ‘Giant Tulip Bulbs’ van de Gildemeesters Bollenstreek. De (tulpen)bollen zijn 1.85 meter hoog en hebben een omtrek van 6 meter. De Reuzenbollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven, gemeenten en anderen uit het hele gebied, die de Bollenstreek een warm hart toedragen. Elke bol wordt beschilderd door een kunstenaar uit de regio.

De Reuzenbol op het terrein van Royal FloraHolland is beschilderd door kunstenares Lisette Hogewoning uit Sassenheim en is gebaseerd op de 17e eeuwse bloemstillevens van o.a. Rachel Ruysch (1664-1750) en Jan Davidz de Heem (1606-1684). Ruysch was een van de succesvolste stillevenschilders uit de 17e eeuw. Een bloemstilleven van Ruysch bestaat altijd uit een zorgvuldig gecombineerd boeket waarbij elke afzonderlijke bloem zichzelf is. De achtergrond is donker, in tegenstelling tot de bloemstillevens van bijv. Jan van Huijsum. Hierdoor wordt de vorm van de bloemen geaccentueerd. Ruysch schildert tot haar 86e en was zeer succesvol.

Peter Smak, voorzitter vd Ledenraad van Royal FloraHolland: "Dit unieke kunstwerk maakt deel uit van het langste aaneengesloten kunstwerk. De plek tegenover het bezoekerscentrum maakt het mogelijk voor bezoekers van de veiling om ernaast op de foto te gaan. Ik hoop op vele foto’s op social media. Het is een mooi visitekaartje voor ons bezoekerscentrum!"

Van Leiden tot aan Haarlem worden zo’n 80 bollen geplaatst. De verhalen achter deze bollen en de kunstwerken zelf zijn een mooie nieuwe toeristische attractie voor de streek. Alle bollen samen vormen een fietsroute van uiteindelijk 125 km. Folders over de fietsroute zijn af te halen bij Museum de Zwarte Tulp in Lisse. Je kunt de route ook bekijken op de website: www.gildemeestersbollenstreek.nl/fietsroute.

Op de foto van links naar rechts: Sam v Egmond (Gildemeesters), Peter Smak (Royal FloraHolland), Wil Brouwer (Gildemeesters), Lisette Hogewoning (kunstenares), Jan v Vliet (Gildemeesters)


 


Redactie Floranews | 25-04-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS