dinsdag 25 juni 2024
FN TOP add FN TOP logo

Nederlandse bloemen- en plantenexport groeit weer na zeven aaneengesloten kwartalen van krimp

Nederlandse bloemen- en plantenexport groeit weer na zeven aaneengesloten kwartalen van krimp

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit het eerste kwartaal van 2024 af met een groei van 4 procent naar bijna 2,1 miljard euro. Dit is het eerste kwartaal van groei na zeven aaneengesloten kwartalen van krimp. Dit heeft de VGB (Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten) bekend op basis gemaakt van de exportstatistieken van Floridata.

De exportwaarde van snijbloemen deed het met een toename van 6 procent beter ten opzichte van planten, waarvan de exportwaarde groeide met 1 procent. Volumes voor bloemen bleven nagenoeg gelijk en voor planten nam dit met 2 proncet toe. “Na zeven aaneengesloten kwartalen van krimp kunnen we nu eindelijk spreken van groei”, vertelt Matthijs Mesken, directeur van de VGB. De export naar Frankrijk kromp fors met 8% en de Britse markt groeide juist met bijna 12%. “Overigens viel Pasen vroeg dit jaar en daarmee ontstaat een langere periode om te overbruggen voor de handel tot de Moederdagen in mei”, meldt Mesken.

Uitdagingen voor export naar Verenigd Koninkrijk

Met ingang van 30 april aanstaande zullen alle planten die naar het VK geëxporteerd worden bij aankomst in de havens geïnspecteerd worden. Ook gaan voor vijf bloemensoorten fytosanitaire inspecties in de havens plaatsvinden. Nog altijd is niet duidelijk hoe men dit in het VK denkt te organiseren. Nog steeds is de capaciteit, zowel in menskracht als fysiek om een vrachtwagen uit te laden, niet op orde. Ook is nog niet duidelijk wat deze inspecties gaan kosten. “De export naar het VK kent al een hoop problemen sinds Brexit, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we ook deze logistieke problemen uiteindelijk tot een goed einde kunnen brengen”, stelt Mesken.

Retailaandeel groeit en daarmee ook de druk voor duurzaamheidsrapportage

De groei naar Oost-Europese markten is groot en tegelijkertijd neemt het aandeel naar retail verder toe. “Dat brengt ons ook naar het rapporteren over onze duurzaamheidsinspanningen; retail ketens zijn namelijk verplicht te voldoen aan de CSRD wet- en regelgeving. Niet alleen de grotere, maar ook de kleinere handelsbedrijven zullen binnen afzienbare tijd aan allerlei richtlijnen moeten voldoen om hun duurzaamheidsinspanningen te rapporteren”, aldus Mesken. “Ondanks alle uitdagingen kijken we weer uit naar een positief tweede kwartaal”.


Redactie Floranews | 18-04-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS