zondag 21 juli 2024
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Qualily meet groene vingers aan teeltdata

Qualily meet groene vingers aan teeltdata

Leliekwekerij Qualily legt teeltgegevens en metingen over bodemvochtigheid sinds begin 2023 vast in een teeltdashboard. Bedrijfsleider Wouter van Kester deelt zijn ervaring en leermomenten. Het inzetten van sensoren geeft inzicht in de verhouding tussen data en gevoel. Hiermee ontwikkelt de kwekerij een manier om de teelt gestructureerd te verbeteren.

De innovatieve, jaarrond leliekwekerij met vier teeltlocaties en een logistieke hub in Westland levert het gehele assortiment van lelies in een hoogwaardige kwaliteit. Beschikbaarheid, betrouwbare kwaliteit en hun assortiment hebben ze in de volledige bedrijfsvoering centraal staan.

“We leren steeds meer de toegevoegde waarde van het gebruiken van een teeltlogboek en sensoren kennen”, vertelt mede-eigenaar Raymond Vijverberg. “Van oudsher telen we lelies op gevoel. De groene vingers, kennis en ervaring gaan van generatie op generatie. Onze belofte van beschikbaarheid en betrouwbare kwaliteit wilden we graag langs de meetlat leggen. De data die we nu vergaren met het teeltdasboard van van Log & Solve helpt ons in het verbeteren van de kwaliteit van onze bloemen én maakt onze teeltaanpak structureel beter.”

Bedrijfsleider Wouter van Kester houdt zich bezig met de sensormetingen en de resultaten daarvan. “Op dit moment gebruiken we door de hele kas sensoren. We zien nu ook in de data terug dat gedurende de verschillende stadia in de teelt en elke tijd van het jaar, ander gedrag nodig is”, licht hij toe. “Bij Log & Solve is Qualily de eerste kweker in de vollegrond die dit dashboard en de sensoren gebruikt. We leren hier met elkaar van en merken dat de data-analyse van een vollegrondsteelt ontzettend waardevol is.”

Perfecte watergiftstrategie
Het gebruik van biologische gewasbescherming in de vollegrond vraagt ook om een zorgvuldige watergiftstrategie. “Aan de hand van de bodemmetingen stemmen we de inzet van onze biologie af. Hierdoor creëren we voor de plant en de micro-organismen het beste klimaat”, vertelt Van Kester.

Het omslagpunt waar handmatige controle de data bevestigd heeft Van Kester nog niet bereikt. “De volgende stap waar we naar toe groeien is het gemak en vertrouwen op de data. Gelukkig zijn we graag in de kwekerij en houden we letterlijk vinger aan de pols met de teelt. Log & Solve helpt ons om de betrouwbaarheid van onze groene vingers te duiden met data en is de perfecte oplossing voor het bepalen van onze watergiftstrategie.”


Redactie Floranews | 08-04-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2407Plantarium2024


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS