Sierteelt slaat handen ineen richting 100 procent duurzaamheidscertificering
Vanaf 1 januari 2026 moet het merendeel van de leden en aanvoerders die bloemen en planten aanbieden, verhandelen en verrekenen via het Royal FloraHolland platform gecertificeerd zijn volgens de eisen van het Floriculture Sustainability Initiative (FSI basket of standards). Brancheorganisatie VGB heeft haar leden opgeroepen hetzelfde te doen. Het besluit van Royal FloraHolland is ook besproken in het VBN-bestuur. De voorschriften worden van toepassing namens de VBN en gelden daarmee ook voor leden en niet-lid aanvoerders die leveren aan Plantion. Ook vanuit kopers wordt het besluit omarmd. VGB laat weten blij te zijn met het besluit.
Hiermee zet de sierteeltsector een gezamenlijk stap op gebied van duurzaamheid; kwekers en kopers slaan de handen ineen op weg naar volledige transparantie. De sector is hiermee vooruitstrevend en neemt verantwoordelijkheid in de richting van 2040. In dat jaar wil de sierteeltsector klimaatneutraal zijn, zo is vastgelegd in het Convenant Energietransitie Glastuinbouw met de Rijksoverheid. Er zijn al veel goede voorbeelden van concrete energietransities, zoals LED-verlichting, geothermie en zonne-energie. Verdere verduurzaming van de sierteelt is nodig om de wereld leefbaar te houden voor toekomstige generaties, waarbij kwekers enorme stappen zetten op energie, arbeid, gebruik van gewasbescherming, verpakkingen en water.
"Met ons besluit gaan kopers op ons platform binnenkort alleen nog bloemen en planten van gecertificeerde kwekers inkopen. Dit past bij de maatschappelijke rol van ons internationaal leidende sierteeltplatform, waarbij klanten meer transparantie krijgen. Het past ook bij de rol die Royal FloraHolland vervult als leidende coöperatie en sierteeltdraaischijf in Nederland, Europa en daarbuiten.”
Het besluit ondersteunt de inzet van de Sierteeltversnellers Unicum, Zentoo, Tulpen.nl, Air So Pure, Colours of Nature, Decorum, productgroep Kalanchoë en Orchidee Nederland. Ook wordt het ondersteund door VGB. Matthijs Mesken, directeur VGB: “We zien een toenemende vraag vanuit de maatschappij naar transparantie, bijvoorbeeld op het gebied van teelt en arbeid , thema’s die voor de handel heel belangrijk zijn. Certificering van kwekers gaat bijdragen aan de reputatie van de sierteelt, in Nederland en daarbuiten.”
Volgens Marcel Zandvliet, directielid DFG, is het besluit van cruciaal belang voor onze bedrijven en sector. "Daarom zijn we al vanaf 2017 bezig met dit onderwerp vanuit de FSI-Versnellersgroep. We zijn dan ook blij met de stap die RFH nu zet, die ook naadloos past in het commitment en de tijdslijnen van de FSI Versnellersgroep. Grote internationale retailbedrijven, onze klanten, stellen steeds striktere voorwaarden op het gebied van duurzaamheid. Ook de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)-wetgeving vraagt van ons dat wij aantoonbaar rapporteren over de duurzaamheid van de producten die wij verhandelen”.
DFG is onderdeel van de FSI-Versnellersgroep. Alle bedrijven binnen deze groep committeren zich eraan dat vanaf 2027 hun volledig eigen inkoop 100 procent FSI-compliant is. Van de totale omzet van Royal FloraHolland is op dit moment al 83 procent milieugecertificeerd en 71 procent is FSI-compliant. Met de gekozen aanpak wil Royal FloraHolland alle kwekers in staat stellen om hun aanvoer in 2027 100 procent FSI-compliant te laten zijn en alle kopers zodoende in staat stellen om via het Royal FloraHolland-platform 100 procent gecertificeerd in te kopen. Royal FloraHolland laat weten te zullen handhaven op dit besluit.
Redactie Floranews | 28-03-24 |
|