donderdag 23 mei 2024
2403FlowerTrials Beurs agenda sierteelt

Extinction Rebellion protesteert naakt bij opening Keukenhof

Extinction Rebellion protesteert naakt bij opening Keukenhof

Op de openingsdag van Keukenhof protesteerde donderdagochtend enkele leden van Extinction Rebellion naakt tegen het grootschalig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de bollenteelt. Zij eisen een gifvrije bollenteelt en maakten het gebruik van gif zichtbaar door “gif” over zichzelf heen te gieten. Andere rebellen, verkleed in bijenpakken, deelden biologische bloembollen uit. 

In een verklaring vertelt XR-woordvoerder Lydia Steutel dat de mooi gekleurde bollenvelden de enorme schade verbergen die de bollenteelt volgens Extension Rebellion (XR) veroorzaakt. "Insecten, vogels en planten sterven massaal door het gebruik van landbouwgif", aldus Steutel. XR beschouwt de bollenteelt als de sector met het meest intensieve gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het beweert dat op veel plekken veiligheidsnormen structureel overschreden worden en dat de overheid faalt in haar verantwoordelijkheid om mens en natuur te beschermen tegen gevaarlijke stoffen. XR stelt dat de biologische bloembollen bewijzen dat teelt zonder chemie ook mogelijk is en eist een gifvrije teelt en een wereld waarin telers, medewerkers en omwonenden zich geen zorgen hoeven te maken over hun gezondheid.

Keukenhof heeft verrast gereageerd op het protesteert en stelt dat het de sector wel degelijk faciliteert en stimuleert om tot een duurzamere bollenteelt te komen. Keukenhof heeft XR uitgenodigd voor een gesprek.

Eerder deze week verscheen tijdens de officiele opening ook een persbericht van Pesticide Action Network Netherlands (PAN), waarin het stelde dat het hoog tijd wordt dat Keukenhof alleen nog maar biologische bloembollen plant. De organisatie pleit voor een actieplan, waarin Keukenhof stap voor stap toewerkt naar pesticide/vrije voorjaarsbloeiers in 2030. Volgens PAN heeft het hier eind 2023 ook een brief over gestuurd naar Keukenhof.  

Volgens een woordvoerder van Keukenhof is deze brief inderdaad ontvangen. Aangezien deze binnenkwam in de eerste werkweek van nieuwe directeur Sandra Bechtholt, heeft zij aangegeven zich eerst in de sector te willen verdiepen. Ze zou PAN op dat moment ook gelijk uitgenodigd hebben om in het seizoen in gesprek te gaan.


Leandra de Boef | 21-03-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS