maandag 20 mei 2024
2403FlowerTrials Beurs agenda sierteelt

Nederlandse bloemen met Pasen weer op het Sint Pieterplein in Rome

Nederlandse bloemen met Pasen weer op het Sint Pieterplein in Rome

Ook dit jaar sieren met Pasen talrijke Nederlandse bloemdecoraties het Sint Pietersplein van het Vaticaan in Rome. De traditie is ontstaan na de bloemversiering van het plein door Nederlandse bloemisten voor de zaligverklaring van Titus Brandsma in 1985 en staat inmiddels symbool voor de goede band tussen het Vaticaan en Nederland. 

Grote hoeveelheden Nederlandse bloemen veranderen het plein weer in een kleurrijk geheel. Onder de bezielende aanvoering en inspiratie van hoofdarrangeur Piet van der Burg zijn bloembollenkwekers, snijbloemkwekers en telersgroepen al maanden druk bezig met de voorbereidingen. Het bloemdecor siert ruim 170 vierkante meter van het Sint Pietersplein met tientallen arrangementen rondom het hoofdaltaar, op de trappen en op het balkon – van waaraf Paus Franciscus de pauselijke zegen “Urbi et Orbi” zal uitspreken. Hiermee laat de Nederlandse sierteeltsector een uniek en breed productaanbod aan de wereld laat zien.
 
 
Transportbedrijf Van der Slot uit Noordwijkerhout is vanaf het allereerste begin in 1986 bij deze bloementraditie met Pasen betrokken. Ook dit jaar zorgt de transporteur er voor dat alle bloemen en andere materialen hun plaats van bestemming in het Vaticaan bereiken. Op dinsdag 26 maart 2024 vertrekt Van de Slot Transport met een vrachtwagen vol Nederlandse producten. Nadat alle bloemen op Keukenhof in Lisse zijn gezegend, gaat het transport linea recta naar de Eeuwige Stad, Rome. In Rome zal hoofdarrangeur Piet van der Burg, ondersteund door een team van vrijwilligers, de bloemversiering in goede banen leiden. Op Eerste Paasdag, zondag 31 maart 2024, worden de Nederlandse bloemen officieel aangeboden aan Paus Franciscus, door de Friezenkerk.

Gerbera hoofdbloem

Paars, geel en wit voeren dit jaar de boventoon. De overbekende bolbloemen vormen traditiegetrouw de basis van het gehele arrangement, met de snijbloemen op kleurrijke wijze erin verwerkt. Dit jaar zal de gerbera de hoofdbloem zijn. Telersvereniging Summit Gerbera schenkt maar liefst 3.500 grootbloemige en mini gerbera’s in diverse kleuren. Meijer Roses uit Pijnacker stelt deze editie 1.200 witte en paars/roze Avalanche rozen ter beschikking. Evanthia en FlowerXL brengen 1.000 robuuste stelen matthiola StoX in 4 kleuren mee en Telersvereniging Zentoo heeft een inbreng van 600 stelen enkelbloemige chrysanten. Vreeken Bouvardia en Peelen Anthuriums bieden prachtige snijvarieteiten aan. Delphiniumkwekerij N.G. Wigchert uit Noordwijkerhout is vaste sponsor met rijkbloeiende delphiniums in drie kleuren. Tak Global voegt, in samenwerking met Coloríginz / OZ Import, forsythia en een breed assortiment snijgroen toe.

Meer dan 21.000 bolbloemen

Ook vanuit de bloembollenstreek is er dit jaar weer een grootschalige inbreng met meer dan 21.000 bolbloemen. UNEX Inc. uit Voorhout sponsort alle tulpenbollen. Roma Nova en kwekerij Van Der Slot Lisse faciliteren de opkweek tot aan de bloei. Vorig jaar ontving het echtpaar Oskam van de firma W. Oskam & Zn. BV uit Voorhout  een pauselijke onderscheiding voor hun voortdurende bijdrage. Ook dit jaar zullen zij de bloembollen in bakken opkweken, die de trappen van het Sint Pietersplein over een lengte van 465 meter zullen sieren. En zo wordt deze kleurrijke traditie voortgezet – dankzij de vrijgevigheid, steun en inspanningen van velen.


Redactie Floranews | 21-03-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS