zondag 21 juli 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Het is tijd voor positieve geluiden, jouw geluid #blog

Het is tijd voor positieve geluiden, jouw geluid #blog

Au, die doen pijn. Oktober 2022 was pijnlijk voor de sierteeltsector. Arjen Lubach wilde liever geen energievervuilende bloemen voor zijn verjaardag en nam geen blad voor zijn mond. De conclusie is eigenlijk dat niet de ziekte corona of de vaccins het gif waren, maar het was dat bosje bloemen dat we elkaar hebben gegeven. Het was niet alleen Arjen, er waren ook zeer recent nog, meerdere uitspraken die de sector negatief hebben neergezet. Ja die doen pijn… maar wat nu?

De sector ging hier fel op in. Meerdere kwekers en belanghebbenden lieten zich negatief uit en begonnen met allerlei tegenargumenten te strooien. Logisch.Je kan ook niet zomaar iets roepen. Maar ergens heeft Arjen gelijk. Ergens heeft hij een punt. Dat is vaak zo in een lang betoog over het onder de loep nemen van een sector. Maar wees blij met deze spiegel. Het zet naar mijn idee de sector ook weer even op scherp en motiveert om een ander geluid naar buiten te brengen.

Foto: Merel Meijdam fotografie

Wat mij betreft is het tijd voor de positieve geluiden. Niet de tegenargumenten die ontstaan vanuit Arjen zijn visie op de sector. Nee de geluiden waarom deze sector zo mooi is en waarom wij in deze sector werken. Voor mij kan je namelijk niet verkeerd doen als je iets doet vanuit de juiste intentie. Dan zal een ander daar altijd wat van vinden, toch maakt het op dat moment niet uit. Voor jou voelt het goed en is de intentie zuiver.

Richt je aandacht op alles wat mooi en goed is en daarnaast pakken we aan wat veranderd moet worden.

Laat ik dan zelf het goede voorbeeld nemen. Vanaf kinds af aan ben ik al in aanraking gekomen met de bloemenwereld. Mijn vader Gradus Koningen is al 25 jaar inkoper bij Hukra (zelf ben ik 31). Als klein jongetje kwam ik al in de vroege ochtend op de klok en werd daar overweldigd door de sfeer die er hing. Een sfeer waarbij je voelde dat er handel gedreven werd vanuit passie. De passie om de bloemen en planten over de hele wereld te verschepen. Voor mij de basis van ondernemen. Je koopt iets in, voegt meerwaarde toe met jouw ideeën en verkoopt dit ‘nieuwe’ product weer door. Geweldig.

Toch stond ik toen ik 24 was voor een keuze. Ik was ondertussen voor de helft van de tijd voor mijzelf begonnen in de marketing. Het bouwen van websites en consultancy voor digitale marketing. Ik wilde hier samen met mijn compagnons Boy van Baal en Dennis Kaijser voor de volle 100 procent voor gaan. En dat deden we ook. Ik zei mijn baan op bij Hukra en sprong in het diepe. Maar toen… toen kwam de keuze om door te pakken in de sierteelt of andere branches te gaan verkennen. Ik weet nog toen ik wegging bij Hukra dat ik tegen Lisa Casta zei; ‘Ik ga nooit meer deze sector in’. Dat kwam doordat ik zelf te vaak tegen de muur was gelopen, te weinig innovatie voelde en voor mij de sector niet voldoende in beweging was op digitaal vlak.

Daar ben ik later van teruggekomen. Want ik voelde sterk dat de sector mijn talenten nodig had. Ik vond zelf dat er niet genoeg digitale innovatie en vooruitgang was. De perfecte omgeving om dat dus zelf toe te gaan voegen. En waarom dan voornamelijk in de sierteeltsector? Dat is toch die sector van dat bosje gif? Nee voor mij is het een sector die mij laat zien wat verse producten voor invloed kunnen hebben op jouw geluk en bewustzijn. Ik ervaar zelf elke dag weer een klein momentje van geluk als ik het leven zie in bloemen en planten. Als ik de groei zie, als ik naar een bloem of plant mag kijken die net weer even wat gegroeid is of open komt en laat zien hoe mooi de natuur kan zijn. Voor mij staat dat in het teken van groei, van ontwikkeling en van leven. Ik gun andere mensen dat ook en vandaar dat ik deze sector wil helpen. Vanuit mijn talenten op digitaal gebied. Inmiddels heb ik meer dan 100 ondernemers geholpen om hun unieke verhaal te vertellen via een nieuwe website, een app of om bedrijfsprocessen te stroomlijnen via software zodat er efficiënter gewerkt kan worden.

Of ik het met alles eens ben wat er gebeurd is en hoe sommige ondernemers in de race staan? Nee zeker niet, maar zoals ik al eerder noemde is daar juist voor mij ruimte voor beweging. En ook ik kan alleen maar spreken vanuit mezelf, hoe ik naar de wereld kijk en vanuit mijn waarheid. Juist door deze open discussies te voeren leer ik, pas ik soms mijn mening aan, en kan ik vooral aanvoelen of er ruimte is om samen aan een gezonde toekomst te bouwen van deze prachtige sector.

Harm Koningen - Bouwen aan een gezonde toekomst van de sector

Debo | Samen Groeien
06 488 392 94
 

Bron: www.floranews.com
Redactie Floranews | 12-03-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS