maandag 20 mei 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Vertrouwen glastuinders stijgt schoksgewijs

Vertrouwen glastuinders stijgt schoksgewijs

Het vertrouwen van glastuinbouwondernemers is in het vierde kwartaal van 2023 gestegen naar 9 punten, waar het vertrouwen van de totale land- en tuinbouw op 2,8 uitkwam. Dit blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van Wageningen Economic Research. De vertrouwensindex van de glastuinbouw stond een kwartaal eerder nog ongeveer op nul.

Sinds het tweede kwartaal van 2022 stijgt het vertrouwen telkens schoksgewijs; na een kwartaal van daling volgt veelal een stijging van de vertrouwensindex. Zo klimt het vertrouwen langzaam op na een dieptepunt in het tweede kwartaal van 2022 dat toen onder invloed van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zorgde voor sterk gestegen energieprijzen. 

De Agro Vertrouwensindex is samengesteld uit de stemmingsindex, die de huidige situatie op het bedrijf kenschetst, en de verwachtingen voor over 2 à 3 jaar. De stemmingsindex liet een stijging zien van ruim 4 punten en bedroeg in het vierde kwartaal 29,5 punt. Op de pluimveehouderij na de beste stemming van alle sectoren in de land- en tuinbouw en hoger dan het langlopend gemiddelde.

Ook de verwachting voor de middellange termijn verbeterde. De index steeg ruim 12 punten. Hiermee is de verhouding tussen ondernemers die positief en negatief zijn over hun bedrijf voor over 2 à 3 jaar nog niet gekanteld. Nog altijd zijn meer ondernemers somber gestemd; de index staat met -8 punten nog altijd onder nul.

Hoewel de stemming dus als beter werd beoordeeld ten opzichte van een jaar eerder, bleef de conjunctuurindex terugkijkend nagenoeg onveranderd. Dit kwam omdat vooral de productie in de afgelopen 12 maanden lager werd beoordeeld dan een kwartaal geleden. Ook namen de kosten beperkt toe. Ondanks dat de opbrengstprijs verbeterde, leidde dit nauwelijks tot een hogere omzet en slechts tot een zeer beperkte winstbijstelling. De index blijft daarom negatief met -23, een punt hoger dan een kwartaal eerder.

De conjunctuur vooruitkijkend verbeterde net als de verwachting voor de middellange termijn. De index is al drie kwartalen achter elkaar aan het stijgen. Met een verbetering van bijna 11 punten kwam de index op -3 punten uit. Voor het laatst werd een dergelijk score in het vierde kwartaal van 2020 bereikt.

bron: Agrimatie


Redactie Floranews | 12-03-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS