dinsdag 23 juli 2024
FN TOP logo FN TOP add

Amerikaanse ambassadeur Shefali Razdan Duggal doopt eigen tulp op Internationale Vrouwendag

Amerikaanse ambassadeur Shefali Razdan Duggal doopt eigen tulp op Internationale Vrouwendag

De Amerikaanse ambassadeur Shefali Razdan Duggal heeft op Internationale Vrouwendag, 8 maart, in Kasteel Keukenhof een tulp gedoopt met haar eigen naam: Tulipa Shefali. De tulp komt uit het veredelingsprogramma van Maveridge International in Sint-Maarten en is voortgekomen uit een jarenlang project voor sterke en gezonde tulpen. Daarmee is het een zeer duurzame tulp!

"Het is een oprechte en onwerkelijke eer om deel uit te maken van zo'n opmerkelijke groep mensen die deze erkenning hebben mogen ontvangen. De tulp is een prachtige bloem die al eeuwenlang wordt gekoesterd, geliefd is en zo positief het gehele Koninkrijk der Nederlanden vertegenwoordigt. Om als eerste ambassadeur deze hoge eer te mogen ontvangen, om een tulp naar zich vernoemd te zien, is het ook zo toepasselijk om juist vandaag, op Internationale Vrouwendag, de ‘Shefali Tulp’ te onthullen", aldus Ambassadeur Shefali Razdan Duggal.  "In onze geschiedenis zijn vrouwen gedwongen geweest om gendervooroordelen en discriminatie te overwinnen, en we hebben hard gewerkt, en blijven hard werken, om mijlpalen te bereiken. We doen dit voor onszelf en voor toekomstige generaties vrouwen; om gezien en gehoord te worden, en om vanuit onze kracht geheel volwaardig deel uit te maken van de maatschappij."

Het veredelen van de tulp is een zaak van lange adem. De oorsprong van de Shefali tulp ligt dan ook al in 2009. Eén van de kruisingen in het project was Tulipa Lucky Strike met een sterke snijtulp. Deze Lucky Strike is resistent tegen “Fusarium”, een schimmel die tulpenbollen aantast en al jarenlang voor problemen zorgt. Het resultaat van de kruising was een nieuwe tulp die zeer ongevoelig voor deze schimmel is.

Voor het zover was, moest de tulp nog een lange en strenge selectie doorstaan. Vanuit het zaad dat uit de kruising kwam, groeide een bol. In de herfst van 2014 is de bol in de kas geplant tussen 5.000 andere nieuwe bloembollen. Zo’n 2.500 kruisingen waren toen al afgevallen. In februari 2015 kwam de tulp in bloei. Deze tulp viel op vanwege de mooie kleuren van de knoppen en het mooie groen. Bovendien was de opbouw mooi strak, waardoor makkelijk machinaal bossen gemaakt kunnen worden van deze tulp. De tulp werd dan ook geselecteerd om verder te beproeven.

Kleur
In het gehele traject vanaf zaad en verdere groei past het bedrijf geen gewasbeschermingsmiddelen tegen Fusarium toe, zodat een natuurlijke selectie ontstaat. De tulp stond bekend onder nummer 15-15. Als één van de weinigen heeft 15-15 deze strenge selectie overleefd. Bijkomend pluspunt is dat nummer 15-15 ook nog heel makkelijk groeit en goed vermeerderd. Een grove inschatting is dat binnen 5 tot 7 jaar enkele honderdduizenden bollen beschikbaar zijn voor de praktijk. Tulipa Shefali kan vanaf begin januari tot Moederdag in bloei getrokken worden als snijtulp in kassen. De tulp heeft een prachtige roze-kleurige uitbloei en komt ook heel mooi op kleur in de vaas als de tulp heel onrijp wordt geplukt.

Vier Internationale Vrouwendag met een tulp vernoemd naar een prominente vrouw: de Amerikaanse ambassadeur in het Koninkrijk der Nederlanden
De invulling van Vrouwendag staat tegenwoordig in het teken van moederschap, schoonheid en de lente. Steun op Vrouwendag de belangrijke vrouwen om je heen met bloemen, als teken van waardering.

Op Internationale Vrouwendag 2024 is er speciale aandacht voor gelijkheid, voor een meer inclusieve wereld met inspirerende vrouwen die echt zichzelf kunnen zijn.

Ambassadeur Shefali Razdan Duggal is een voorvechtster van inclusieve vrouwenrechten en is een 'International Gender Champion'. Ambassadeur Razdan Duggal: "Het bevorderen van gendergelijkheid is een essentiële kwestie van inclusie, rechtvaardigheid en eerlijkheid. Zoals gezegd werd op de vierde VN-Wereldvrouwenconferentie in 1995: 'Vrouwenrechten zijn mensenrechten. Democratie is fundamenteel afhankelijk van de volledige ‘empowerment’ van vrouwen."


Redactie Floranews | 11-03-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2407Groen-DirektNajaarsbeurs


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS