maandag 20 mei 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Stolk Brothers wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2024, Oesterzwammerij wint themaprijs Circulair Ondernemen

Stolk Brothers wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2024, Oesterzwammerij wint themaprijs Circulair Ondernemen

Woensdagavond is Stolk Brothers uitgeroepen tot winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024. David Stolk en Pieter Stolk zetten als vierde generatie krachtig in op continuïteit, 100 procent biologische gewasbescherming en veenvrij telen. De Themaprijs 'Circulair Ondernemen' is gewonnen door Oesterzwammerij. Met hun nieuwe vorm van tuinbouw sluit Oesterzwammerij het kringlopen en benut het blijvend stromen die anders als afval worden bestempeld. Stok Brothers kreeg de prijs uit handen van astronaut André Kuipers en directeur-generaal Agro bij LNV Marten van den Berg. Gido E. Oude Kotte, voorzitter greenport Aalsmeer, reikte de Themaprijs uit.

Stolk Brothers sterke voorloper in duurzaamheid

Stolk Brothers is een hypermoderne anthuriumkwekerij gevestigd in Bergschenhoek. Het familiebedrijf bestaat bijna 100 jaar en levert exclusieve anthuriums in het topsegment. Volgens de jury toont Stolk Brothers lef door vroege implementatie van veenvrij uitleveren en heeft het bedrijf verschillende biologische toepassingen in de teelt geïmplementeerd. Door recente investeringen is de bedrijfsstructuur klaargemaakt voor aansluiting op collectieve duurzame warmte. Middels biodiversiteitsproeven rond de kas wordt nieuwe kennis ontwikkeld en de omgeving betrokken. 

Nieuwe vorm tuinbouw

De Oesterzwammerij is een circulaire kwekerij in Bloemendaal en teelt oesterzwammen - als alternatief voor vlees - op koffieprut. Volgens de jury laat de Oesterzwammerij zien dat het bij circulair om een transitie en een andere manier van denken gaat: een meerwaarde halen uit reststromen en deze weer als grondstof te gebruiken voor hogere waarde.  Oesterzwammerij is een reproduceerbaar, en daarmee schaalbaar initiatief. Het bedrijf heeft een zeer brede blik en is bezig met de gehele keten, om zo samen nieuwe waarde te creëren. De Themaprijs is mede georganiseerd door Greenport Aalsmeer. 

foto´s: Tuinbouw Onernemersprijs


Leandra de Boef | 07-03-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS