maandag 20 mei 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Zet kleine stappen, maar mis de boot niet #blog

Zet kleine stappen, maar mis de boot niet #blog

Wat gaat de tijd toch ongekend snel. Van fysieke meetings naar online meetings, van blogschrijvers naar AI tools en van menselijke arbeid naar robotica. Allemaal veranderingen die zo enorm veel impact hebben op jouw bedrijf dat je maar één keuze hebt: mee veranderen. En laten we gewoon heel eerlijk zijn naar elkaar, het gaat te snel om het zelf allemaal bij te benen. Echt waar, dat gaat gewoon niet. Toch schrijf ik dit blog niet om je in mineur te brengen maar juist om je deze veranderingen als kans te laten zien.

Ik blijf het bijzonder vinden dat sommige bedrijven en ondernemers praten over AI alsof het geen invloed gaat hebben. En dat het een trend is die over twee jaar weer verdwenen is. Naar mijn idee is het juist wat de sector nodig heeft. De marges zijn zo klein dat je of met dezelfde mensen meer werk kan gaan verrichten of noodzakelijk met minder mensen hetzelfde werk.

Toch klinkt doorontwikkelen met behulp van AI ongrijpbaar groot. En denken de meesten gelijk aan dure en lange trajecten, grote veranderingen en bizarre investeringen. Maar dat is allemaal niet nodig als je voor jezelf een roadmap maakt en met kleine stapjes de juiste richting op gaat. Een te grote verandering is zelfs bijzonder gevaarlijk voor jouw organisatie en medewerkers. Zij zijn tenslotte degenen die hun gedrag moeten aanpassen die bij deze verandering komt kijken.

Zet kleine stapjes, dat is voor mij echt de kernboodschap voor jou als ondernemer. En zorg voordat je die stapjes zet, voor een heldere blauwdruk van jouw digitale ecosysteem. Op welke puntenloopt het vast, wat zijn oude systemen die wellicht aan vervanging toe zijn, en op welke gebieden kan je gaan experimenteren met AI.

Die blauwdruk geeft een hoop rust en hiervandaan kan je gaan werken aan een digitale roadmap. Een reis voor jouw organisatie waarbij je helder in kleine stappen jouw organisatie en de mensen mee kan krijgen. Dat laatste is het allerbelangrijkste, want zonder de steun van je mensen gaat het een lastige race worden. Eigenlijk zelfs onmogelijk. De frictie die voort kan komen uit onverwachte verandering is als pesticiden op een mooi stuk groente of fruit, het maakt meer kapot dan je lief is.

Breng je reis in kaart, zorg dat je met kleine stapjes begint en werk met zijn allen toe naar dat grotere doel. Heb jij dit al helder? Zo niet, geen probleem. Je bent niet de enige. Ons team kan jou helpen om deze reis in kaart te brengen en hierbij ook nog eens praktische ondersteuning te bieden. Want advies zonder uitvoering is en blijft een luchtkasteel.


Harm Koningen - Bouwen aan de toekomst van jouw bedrijf
Debo
06 48839294
 


23-02-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS