Syngenta opent nieuwe Jan Schagen-kas in Enkhuizen
Syngenta Vegetables heeft 20 februari een nieuwe groentezadenproductiekas in Enkhuizen geopend+ de Jan Schagen-kas. De nieuwe kas is vernoemd naar de in 2022 overleden oud-medewerker Jan Schagen, die aan de wieg stond van het ontwerp van de kas. De vernoeming is een eerbetoon aan hem en zijn toewijding aan Syngenta.
Enkhuizen is een strategisch innovatiecentrum voor groenteveredeling en -zadenproductie voor Syngenta wereldwijd. De belangrijkste gewassen die in Enkhuizen worden ontwikkeld zijn onder meer koolzaden (brassica), sla en spinazie. De kas van 6.300 vierkante meter versterkt de koolzadenproductie en optimaliseert de
zaadkwaliteitstoets.
Matthew Johnston, Global Head Vegetables en Flowers van Syngenta: “Enkhuizen is van groot strategisch belang voor onze wereldwijde business. Wat hier gebeurt is belangrijk voor telers over de hele wereld die vertrouwen op de groentezaden die in Enkhuizen worden ontwikkeld. De kwaliteit van het zaad is van groot belang, zeker in tijden waar telers de impact van klimaatverandering steeds sterker voelen, denk aan extreme droogte en hitte of juist heftige regenval. Met deze investering kunnen we telers nog beter ondersteunen om kwaliteitsgroenten te telen onder uitdagende omstandigheden.”
“De opening van de nieuwe Jan Schagen-kas is een volgende stap in een serie vernieuwingen in Enkhuizen, vertelt Jan Willem Griep, directeur Syngenta Nederland. “In 2019 openden we een nieuw zaadinnovatiecentrum van ruim 36 miljoen euro. Nu zijn we druk bezig met het leggen van zonnepanelen en de bouw van een nieuw zaadgezondheidslaboratorium dat we hopelijk eind dit jaar kunnen openen. We zitten hier al meer dan 150 jaar en ik kan je verzekeren; daar gaan nog heel wat jaren bijkomen!”
De nieuwe kas bestaat uit twee delen. Een deel is gericht op de vermeerdering van basiszaden van koolgewassen waarbij bestuiving door een specifiek CO2-toedieningsproces plaatsvindt. In het tweede deel van de kas worden zaadkwaliteitstoetsen gedaan in twee verschillende klimaatzones: koud voor onder andere kool- en slagewassen, warm voor vruchtgewassen zoals tomaat en paprika. Reinier de Vries, wereldwijd verantwoordelijk voor de supply chain van blad- en koolgewassen binnen Syngenta: “Deze kas is uniek voor Syngenta. Het is de enige plek wereldwijd waar we deze CO2-techniek toepassen. Het is een zeer specifiek proces dat veel kennis en expertise vraagt, daarom doen we dat in eigen beheer. Daarnaast willen we uiteraard weten of de kwaliteit van de zaden goed genoeg is. In
de klimaatzones kunnen we de praktijk uitstekend nabootsen. Dit maakt de kwaliteitstoets nog betrouwbaarder.”
Leandra de Boef | 21-02-24 |
|