dinsdag 25 juni 2024
FN TOP logo Beurs agenda sierteelt

Innovatieve inhoezer automatiseert het verpakken van potplanten

Innovatieve inhoezer automatiseert het verpakken van potplanten

De robotica-experts van Bosman Van Zaal hebben een innovatieve inhoezer ontwikkeld. Een baanbrekende robot die het inhoezen van potplanten automatiseert met volgens de ontwikkelaars ongeëvenaarde integratiemogelijkheden en controle. "In de tuinbouw nemen volumes toe, maar batch groottes nemen af. Het zijn juist de kleine batches die moeilijk te automatiseren zijn, waardoor dit vaak nog handmatig gebeurd. Hierdoor zijn juist de kosten van de kleine batches hoog. De nieuw ontwikkelde Smart Sleever lost deze zorgen op door planten naadloos en voorzichtig in beschermende hoezen te plaatsen."

De Smart Sleever is het resultaat van een samenwerking van SV.CO , KP Holland, Vilosa en Crea-Tech (onderdeel van Bosman Van Zaal) met als doel de ontwikkeling van een flexibele, kleine order inpakker. Bij de nieuwe inhoezer gaat het niet alleen over het vervangen van handen door machines. Het intelligente ontwerp is afgestemd op de diverse behoeften van kwekers. De innovatie is minder gevoelig voor hoesspecificaties, kan zowel papieren als plastic hoezen aan en biedt flexibiliteit op basis van specifieke vereisten. Ook is het een specialist in kleine partijen en integreert naadloos in bestaande verpakkingslijnen, waardoor verstoring tot een minimum wordt beperkt en het gebruiksgemak wordt gemaximaliseerd. De nieuwe inhoezer kan delicate planten met zorg behandelen, waardoor schade wordt voorkomen en de productkwaliteit wordt gegarandeerd.

De Smart Sleever staat volgens Bosman Van Zaal op het punt de industrie te transformeren, kwekers meer efficiëntie, lagere arbeidskosten en een verbeterde productpresentatie te bieden. Vilosa stimuleert innovatie en samenwerking binnen de Nederlandse potplantenindustrie. Het prototype van de nieuwe innovatie is bij hun in werking te zien. Volgens de ontwikkelaars van Crea-Tech International bieden de kwekerijen en expertise van Vilosa de perfecte omgeving om de mogelijkheden van de Smart Sleever te testen en te demonstreren. 

Bosman Van Zaal heeft sinds het jaar 2000 een bewezen staat van dienst op het gebied van geautomatiseerd inhoezen met hun Pot Plant Sleever, geliefd bij kwekers over de hele wereld. Met een opmerkelijke inhoessnelheid en zeer geschikt voor grote batch volumes. De Smart Sleever is juist extra interessant bij kleinere batches of lagere volumes.


Leandra de Boef | 20-02-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS