zondag 21 juli 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP logo

Export bloemen en planten doet begin 2024 een stapje terug

Export bloemen en planten doet begin 2024 een stapje terug

De Nederlandse bloemen- en plantengroothandel start het nieuwe jaar met een exportkrimp van 4 procent. Dit meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) op basis van de exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde kwam in januari uit op 505 miljoen euro. Lees verder...

“Daarmee doet de export een stapje terug; de prijzen en volumes blijven achter op vorig jaar. De consument is terughoudend”, stelt Matthijs Mesken, directeur van de VGB.

De verkopen zijn nog niet op het niveau van vorig jaar door terughoudendheid van de consument. Met name de levering aan retailers naar bepaalde landen blijft achter. Het Nederlands aanbod blijft enigszins stabiel vergeleken met vorig jaar, waardoor de positie van de Nederlandse draaischijf onder minder grote druk staat. De verkopen voor Valentijn lijken in lijn te liggen met die van vorig jaar; handelaren zijn gematigd positief. De inkoopvolumes lagen wat hoger en prijzen wat lager vergeleken met vorig jaar. Zowel de roos als tulp worden het meest verkocht in de aanloop naar Valentijn.

Het koude weer van januari zat de handel niet mee. De exportwaarde naar Duitsland en Frankrijk liet een krimp van respectievelijk 7 en 11 procent zien. “Gelukkig zijn er ook kleine groeiers zoals het Verenigd Koninkrijk, Polen en Italië”, meldt Mesken over de cijfers van januari. De handel naar bepaalde Centraal- en Oost-Europese landen kent juist flinke groei.

De sierteeltsector staat onder grote druk om te verduurzamen. “We zetten goede stappen. Al brengt dat ook kosten met zich mee. Vanuit de overheid moet er perspectief worden geboden om de investeringen voor verdere verduurzaming te kunnen maken”, vindt Mesken. De export van bloemen en planten bedroeg vorig jaar 6,8 miljard; een waarde krimp van 4 procent en volumekrimp van 8 procent. 


Redactie Floranews | 14-02-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2407Groen-DirektNajaarsbeurs


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS