maandag 20 mei 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

FloriPEFCR officieel erkend door Europese Commissie

FloriPEFCR officieel erkend door Europese Commissie

De FloriPEFCR (Floriculture Product Environmental Footprint Category Rules) is officieel erkend door de Europese Commissie. Dit betekent dat de FloriPEFCR nu de nieuwe standaard is voor milieu-footprintberekeningen voor bloemen en planten.

Consumenten en de handel in heel Europa vragen steeds vaker om aantoonbaar duurzaam gekweekte bloemen en planten. Om aan deze toenemende vraag naar betrouwbaar inzicht in de milieu-impact van sierteeltproducten te voldoen heeft een consortium van partijen onder leiding van Royal FloraHolland, GroentenFruit Huis en Wageningen University & Research (WUR) de FloriPEFCR ontwikkeld voor de Europese sierteeltsector.

De FloriPEFCR zorgt ervoor dat je met behulp van 16 milieu indicatoren de milieu-impact van snijbloemen en potplanten kan berekenen. Dit berekenen gebeurt volgens een door de Europese Commissie erkende Product Environmental Footprint standaard, waaronder FloriPEFCR valt.

Tijdens de feestelijke presentatie op 14 februari 2024 is, in bijzijn van onder andere vertegenwoordigers van projectpartners en toolbouwers, de finale goedkeuring gevierd. Projectleider Roline Broekema van Wageningen University & Research overhandigde, onder het toeziend oog van de consortium partners en de voorzitter van het Technical Secretariat Albert Haasnoot (Royal FloraHolland) symbolisch, het FloriPEFCR-boekwerk aan Jeroen Oudheusden (Executive Officer Floriculture Sustainability Initiative).

Nu de FloriPEFCR door de EC bekrachtigd is, kan de gehele sierteeltsector aan het werk om het uiteindelijke doel van de FloriPEFCR te realiseren: op een eenduidige en geverifieerde manier laten zien welke milieu-impact een sierteeltproduct heeft om met dit inzicht de milieu-impact van sierteeltproducten te kunnen verlagen. FSI gaat de partijen ondersteunen door een benchmark voor tools te ontwikkelen, die eenheid van zowel de methodiek als dataverificatie en -uitwisseling bevorderen. In 2024 gaat Royal FloraHolland een visie op het gebruik van footprint-informatie ontwikkelen. Hierbij wordt Floriday ingezet om deze informatie uit te wisselen. 


Redactie Floranews | 15-02-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS