woensdag 29 mei 2024
2403FlowerTrials Beurs agenda sierteelt

Lenteplanten bloeien maand eerder dan vijftig jaar geleden

Lenteplanten bloeien maand eerder dan vijftig jaar geleden

Lenteplanten bloeien momenteel gemiddeld een maand eerder dan dat ze dat vijftig jaar geleden deden. Dat schrijft natuurwetenschapper Letty de Weger van het LUMC samen met Arnold van Vliet en Wichertje Bron van Natuurkalender en de Wageningen Universiteit in onderzoeksblad Nature Today. Zo staan planten als de krokus, speenkruid, gele kornoelje en het sneeuwklokje momenteel al volop in bloei.

"De verandering in de bloeidatum wordt mooi geïllustreerd door de gele kornoelje. Vijftig jaar geleden openden de eerste kleine gele bloemetjes zich pas rond 13 maart. Deze eeuw ligt de eerste bloeiwaarneming op 18 februari", schrijven de onderzoekers in het onderzoeksblad.

De winter tot nu toe staat op de zesde plaats van warmste sinds 1902. Ondanks de wat koudere periode in het midden van januari. De temperaturen van de afgelopen weken zouden 50 jaar geleden normaal zijn voor begin april.

De bloeidatum hangt ook samen met de temperatuur in december en januari. Hoe warmer in de eerste twee wintermaanden, hoe vroeger ook de bloeidatum. De warmste december en januari werden gemeten in 2016. Toen was de gemiddelde temperatuur 7,6 graden. Afgelopen december en januari was het gemiddeld 5,4 graden. De gemiddelde temperatuur in deze twee wintermaanden tussen 2001 en 2023 was 4,2 graden.

De hogere temperaturen zorgden er zelfs al voor dat eind december de hazelaar al in bloei stond. De afgelopen dagen zijn hier ook de elzen op grote schaal bij gekomen. Slecht nieuws dus voor mensen die last hebben van hooikoort. Bij droog weer kunnen de pollen van deze twee soorten leiden tot hooikoorts.

 


Leandra de Boef | 13-02-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS