donderdag 23 mei 2024
2403FlowerTrials Beurs agenda sierteelt

Aantal bloemenkwekers in Nederland blijft dalen

Aantal bloemenkwekers in Nederland blijft dalen

Het aantal Nederlandse bloemenkwekers in kas en volle grond blijft dalen. Volgens de cijfers van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) is het aantal over de afgelopen vijf jaar met meer dan 10 procent gedaald. In 2019 stonden er nog 2.373 bloemenkwekers ingeschreven in het Hnadelsregister. In 2024 zijn dit er nog 2.096. De grootste afname is te zien in de provincie Zuid-Holland. Daar stopten in vijf jaar tijd 168 kwekers. In Noord-Holland, stopten 60 kwekers, een afname van ruim 10 procent. 

KvK bloemenkwekers

Één van de belangrijkste oorzaken voor de afname van het aantal bloemenkwekers is de energiecrisis. Waar grotere kwekers nog konden beslissen kouder te gaan telen, gebruik te maken van aardwarmte of tijdelijk te stoppen, was dit voor somiige, vaak kleinere kwekers, geen optie. Zij konden met de hoge gasprijzen en zonder vast contract niet anders dan besluiten te stoppen.

Daarnaast zijn volgens de KvK ook een tekort aan personeel, veranderende wet- en regelgeving, inflatie en het gebrek aan een opvolger redenen voor kwekers geweest om te stoppen. Aannemelijk is dat het voor de meeste gestopte kwekers in veel gevallen een optelsom is geweest van een aantal van deze redenen. 


Leandra de Boef | 13-02-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS