zaterdag 22 juni 2024
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Tulpen.nl en Wesselman Flowers kiezen voor eigen fust

Tulpen.nl en Wesselman Flowers kiezen voor eigen fust

Tulpen.nl en Wesselman Flowers draaien dit seizoen voor het eerst met een nieuw fust, de zogeheten T-Box. De bedrijven willen niet afhankelijk van de veiling zijn. Een stap in dit proces is het in eigen beheer hebben van stapelwagens en fust. Met de T-Box behalen ze bovendien een 20 procent betere belading per stapelwagen.

"Wij willen niet afhankelijk zijn van de veiling en de daarbij horende huurprijzen. Wij willen de kosten meer in eigen hand hebben”, zegt Joost Wesselman hierover. Met het nieuwe fust kan de logistiek op alle punten efficiënter georganiseerd worden. Van een T-Box passen er 48 stuks op een kar tegen 40 stuks van het oude veilingfust. Dit betekent een directe besparing van 20 procent. "Deze besparing komt doordat we de ruimte op de kar beter benutten. Er zat loze ruimte tussen de veilingblikken. Dit is nu niet meer zo. De T-Box is iets kleiner, maar het aantal tulpen dat er in een blik past is nog steeds hetzelfde”, legt Wesselman uit.

Door deze efficiencyslag wordt de capaciteit in de cellen beter benut en zijn er intern en extern veel minder transportbewegingen nodig. Dat laatste zorgt voor minder uitstoot van CO2. Daarnaast is de T-Box gefabriceerd van gerecycled plastic. Het polypropyleen, waar de box van gemaakt is, boet volgens Joris Wenners van Kennemer Plastic Industrie (KPI) niets in op de kwaliteit. "Het is een zeer sterk soort plastic en gaat jaren mee.” KPI is samen met tulpenbroeiers nauw betrokken bij de ontwikkeling van het fust. Wenners: "Dit nieuwe fust kan je alleen maar bedenken door samen te werken. Samen zijn we tot het meest optimale resultaat gekomen.”

KPI liet het nieuwe fust onlangs op de Mechanisatietentoonstelling in Lisse zien, waar de reacties volgens Wenners positief waren. De T-Box is ook beschikbaar voor andere partijen in de markt. Op dit moment wordt de T-Box naast Tulpen.nl, Wesselman Flowers en Zwettulips ook nog door een andere tulpenbroeier gebruikt.


Redactie Floranews | 12-02-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS