zondag 21 juli 2024
FN TOP logo FN TOP add

Europese Commissie trekt gewasbeschermingswet (SUR) in

Europese Commissie trekt gewasbeschermingswet (SUR) in

De Europese Commissie wil de omstreden gewasbeschermingswet (SUR) intrekken. Dat maakte de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dinsdag bekend. Het voorstel om het gewasbeschermingsgebruik tegen 2030 te halveren werd eerder al door het Europees Parlement verworpen. Ook tussen de lidstaten in de Europese Raad lopen de onderhandelingen stroef, meldt Von der Leyen. Vanwege de grote verdeeldheid trekt de Commissie nu het voorstel in. De mededeling dat Brussel nu sámen met boeren en tuinders het beleid wil uitwerken is een goede zaak, menen Glastuinbouw Nederland en LTO Nederland. Al blijft de noodzaak om de toegang tot groene alternatieven te versnellen overeind.

De SUR gold de afgelopen maanden als heet hangijzer in Brussel. Het voorgenomen EU-gewasbeschermingsbeleid om het gebruik en risico van chemische gewasbescherming tegen 2030 te halveren, wordt nu definitief ingetrokken. Dat deelde Von der Leyen de Europarlementariërs in Straatsburg mee. De voorzitter van de Europese Commissie constateert dat de timing niet juist is en dat de SUR vooral tot polarisering leidt. Zo stuurde het Parlement de SUR in november al terug naar de tekentafel, terwijl de Raad de impact van de wet op de Europese voedselsoevereiniteit bekritiseerde. Terechte zorgen, zo bleek eerder uit de kritische impactanalyse die Wageningen Economic Research (WEcR) uitvoerde in opdracht van Glastuinbouw Nederland.

Von der Leyen pleit nu voor een dialoog met de sector over effectief beleid. Glastuinbouw Nederland en LTO Nederland verwelkomen dit initiatief om tot een breed gedragen en gewogen voorstel te komen. De noodzaak om de beschikbaarheid van groene alternatieven te versnellen blijft namelijk essentieel.

bron: Glastuinbouw Nederland 


Redactie Floranews | 07-02-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2407Groen-DirektNajaarsbeurs


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS