vrijdag 19 april 2024
2403FlowerTrials Beurs agenda sierteelt

Europees Parlement stemt voor toelating nieuwe veredelingstechnieken in Europa

Europees Parlement stemt voor toelating nieuwe veredelingstechnieken in Europa

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een voorstel over het toelaten van planten verkregen met nieuwe veredelingstechnieken. Deze nieuwe technologieën, waaronder Crispr-cas, versnellen het conventionele verdelingsproces aanzienlijk. Zo kunnen betere en weerbaardere gewassen worden ontwikkeld. Volgens velen een cruciale stap richting een toekomstbestendige en duurzame landbouwsector.

Belangrijk is ook dat het Europees Parlement zich vandaag heeft uitgesproken tegen de patenteerbaarheid van ‘NGT’ planten. Dit is cruciaal voor VVD-Europarlementariër Jan Huitema, die deze zaden toegankelijk wil houden voor boeren en kleine veredelaars.

Huitema is blij met de goedkeuring van het voorstel. Een beslissing die precies op het juiste moment komt. "We hebben de luxe niet om op basis van onderbuikgevoelens nieuwe innovaties uit te sluiten. Met nieuwe veredelingstechnieken kunnen we de natuurlijke verdedigingsmechanismen van planten weer terug kruisen in onze voedselgewassen, zoals aardappelen en granen. Daarmee zijn ze beter beschermd tegen ziekten, plagen en droogte. Dat betekent een lager gebruik van pesticiden en is voedselproductie mogelijk in droge en warme gebieden. Andere delen van de wereld hebben al toegang tot nieuwe veredelingstechnieken, terwijl Europa achterbleef door de strenge GGO-wetgeving. Hierdoor dreigde Nederland haar positie als plantveredelaar te verliezen. Goed nieuws dus dat het Europees Parlement vandaag heeft gestemd voor vooruitgang in de Europese agrarische sector."
 


Redactie Floranews | 07-02-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS