zaterdag 22 juni 2024
FN TOP add FN TOP logo

Gele plakkende schijf in strijd tegen ringpootoorworm in gerbera

Gele plakkende schijf in strijd tegen ringpootoorworm in gerbera

Gerbera United is een van de gerberakwekers die start met het grootschalig gebruik van een gele eenzijdig klevende schijf in de strijd tegen de ringpootoorworm. Ringpootoorwormen vormen al een aantal jaren een bedreiging in gerbera. Door het wegvallen van breedwerkende middelen groeien de aantallen in het gewas. De mate van schade in gerbera is soortafhankelijk, maar ringpootoorwormen zorgen overal voor gewas en bloemschade. Het aanvreten van jonge bloemknoppen geeft de grootste schade en oogstderving.

Op de kwekerijen van Gerbera United in Nootdorp, Moerkapelle en Zevenhuizen gaan de zogeheten Sticky discs onder alle teeltgoten. Ringpootoorwormen zijn lichtschuw en vochtminnend en houden zich in kassen vaak schuil onder het teeltsysteem waar gronddoek ligt. Door de klevende discs te bevestigen rondom alle waterslangen en staanders onder het teeltsysteem, is het voor de ringpootoorworm niet mogelijk om het gewas van onderaf te bereiken.

Gijsbert Verboom en René Tas

Gijsbert Verboom van Gerbera United heeft allerlei biologische middelen geprobeerd in de aanpak maar met beperkt resultaat. “Uiteindelijk zijn we gaan nadenken over een methode van het afschermen van de leidingen, slangen en staanders. Deze kruipende oorwormen bewegen zich via het teeltsysteem omhoog op zoek naar gewas, en met succes helaas.” Gijsbert vertelt dat de testen met omgekeerde gelijmde koffiebekertjes uit de kantine goed uitpakten. Royal Brinkman werd gevraagd mee te denken om deze oplossing praktisch toepasbaar te maken.

Het resultaat is de gele Sticky disc; een eenzijdig klevende schijf met een uitgestansde kern en voorzien van een kliksysteem. De disc is verkrijgbaar in 2 diameters: 132 mm voor staanders van teeltgoten en 165 mm voor drainslangen en waterslangen. Het is een mogelijkheid om de Sticky discs aan te brengen tijdens de teeltwisseling van Gerbera, omdat alle punten dan eenvoudig bereikbaar.
 


Redactie Floranews | 01-02-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS