woensdag 29 mei 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

VGB vreest logistiek drama voor export naar VK

VGB vreest logistiek drama voor export naar VK

Vanaf 31 januari 2024 gaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de volgende fase van de Brexit in en krijgen exporteurs naar het VK te maken met een toename van het aantal inspecties. Vijf keer eerder stelde het VK de invoering van een importcontrole al uit. Dit kan nu echt niet meer omdat ze risico´s lopen als ze alles zomaar het land binnen laten komen.

Met ingang van 31 januari wordt alles dus anders. Vanaf 31 januari 2024 is voor een grote groep dierlijke producten, planten en plantaardige producten vanaf een medium risico, een fytosanitair dan wel veterinair certificaat verplicht voor invoer in het VK. Dit betreft de meeste dierlijke producten, planten en 5 soorten snijbloemen, te weten Orchidaceae, Dendranthema, Dianthus (inclusief Dianthus barbatus), Gypsophila en Solidago. Dit certificaat wordt eerst nog digitaal gecontroleerd, maar moet vervolgens per 30 april fysiek gecontroleerd worden aan de grens. De Britse importcontroles voor planten/plantaardige producten, dieren/dierlijke producten en levensmiddelen zijn vastgelegd in de Border Target Operating Model (BTOM).

Logistiek drama

Volgens Matthijs Mesken van de VGB, betekenen de nieuwe regels vooral inspecties, inspecties en nog eens inspecties. "Alle producten worden straks eerst in Nederland geïnspecteerd, vervolgens als ze van de boot af komen in het Verenigd Koninkrijk. Ook inspectie van houtige gewassen, die nu nog op de plaats van bestemming plaatsvindt, moeten straks in de haven gaan gebeuren", legt Mesken uit in Op1. "En daarvan zeggen wij, dat gaat een logistiek drama worden! Daar zijn onvoldoende mensen voor en dus krijg je files." Mesken zegt zelf op kantoor gekscherend al dat deze files vanaf Utrecht zullen staan.

De inspecties in Nederland worden uitgevoerd door het Kwaliteits Controle Bureau (KCB), een toename van inspecties verwacht. Het KCB zegt goed voorbereid te zijn op extra werkzaamheden en stelt naar eigen zeggen alles in het werk om de gevraagde inspecties tijdig uit te voeren. Wel kan het zijn dat de toename aan activiteiten en het werken met nieuwe regels en formaliteiten van invloed is op de dienstverlening. 


Leandra de Boef | 30-01-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS