zondag 21 juli 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP logo

Eerste bloemen onder Fair Flora-label

Eerste bloemen onder Fair Flora-label

Begin deze maand kwamen de eerste planten met Fair Flora-label op de markt. Nu volgen ook de eerste bloemen met Fair Flora-label. Wesselman Flowers verkoopt vanaf heden via Tulpen.nl CO2-neutrale tulpen. Op het label staan dan ook vijf sterren afgebeeld, de maximale duurzaamheidsscore binnen Fair Flora.

Fair Flora werd onlangs geïntroduceerd als duurzaamheidssysteem voor sierteeltproducten. Bloemen en planten worden daarbij voorzien van een label waarop tussen de 1 en 5 sterren staan afgebeeld. Hoe meer sterren, hoe duurzamer en verantwoorder de bloemen en planten zijn. De sterren moeten ervoor zorgen dat consumenten voortaan in één oogopslag duurzaam geteelde producten herkennen.

Waar eerder deze maand de eerste Fair Flora-planten in de verkoop gingen, heeft Wesselman Flowers nu de primeur waar het om bloemen gaat. Het bedrijf uit Roelofarendsveen ontwikkelde in samenwerking met Greenhouse Sustainability een tool voor footprintberekening in de tulpenbroei.

“Tulpenbroei is een aparte tak van sport. Op basis van onze kennis en ervaring is de bestaande rekentool van Greenhouse Sustainability aangepast”, vertelt Joost Wesselman. “Tulpen zijn van zichzelf al heel duurzaam omdat ze een lage CO2-uitstoot hebben. Toen onze footprint inzichtelijk werd, hebben we er voor gekozen om direct door te pakken en de CO2-uitstoot te compenseren. Wij doen dit voor alle tulpen die wij momenteel online verkopen en deze zijn dus volledig CO2-neutraal.”

Wesselman Flowers is deelnemer van Stichting Sustainable Suppliers of Horticultural Quality Products. Samen met handelsbedrijven in bloembollen en vaste planten wil het bedrijf een actieve en structurele bijdrage leveren aan een toekomstbestendige sector, waarin kwalitatief hoogwaardige producten met respect voor mens, maatschappij en omgeving worden geteeld en verhandeld. “We streven ernaar om alle bloembollen en vaste planten in 2024 duurzaam te certificeren, zodat consumenten met goed gevoel een bos tulpen op tafel kunnen zetten”, aldus Wesselman. Daarnaast behoort Wesselman Flowers tot de ‘Versnellers’, een groep sierteeltbedrijven die het voortouw nemen in het verduurzamen van de keten. “Door met elkaar te praten over en bezig te zijn met verduurzamen, stimuleer je elkaar om de volgende stap te zetten. Ik vind het heel belangrijk dat onze branche bezig is met de toekomst en ook kan aantonen dat we in staat zijn om duurzame producten te produceren.”

Feedback van consument
Het uitdragen van het Fair Flora-label past daar volgens Wesselman goed bij. “We hebben ervoor gekozen om het label per direct te koppelen aan alle tulpen die wij online via Tulpen.nl verkopen. Deze tulpen zijn CO2-neutraal en de webshop is voor ons een belangrijke portal om nieuwe dingen te testen. We krijgen veel directe feedback van consumenten, dus is dit voor ons een manier om te zien of de consument onze duurzame producten en het sterrensysteem van Fair Flora ook daadwerkelijk waardeert. En als dat zo is, zullen we die feedback zeker ook weer gebruiken om supermarkten te overtuigen.” Wesselman is trots dat hij nu de eerste is die Fair Flora-bloemen verkoopt. Maar hij hoopt vooral ook collega’s te inspireren om hetzelfde te doen. “We moeten met elkaar onze verantwoordelijkheid nemen, dan volgt de consument vanzelf.”
 


Redactie Floranews | 17-01-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2407Plantarium2024


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS