dinsdag 25 juni 2024
FN TOP logo FN TOP add

Export bloemen en planten in 2023 gedaald naar 6.8 miljard euro omzet

Export bloemen en planten in 2023 gedaald naar 6.8 miljard euro omzet

De Nederlandse bloemen- en plantenexport is in 2023 in totaal 4 procent gedaald en komt uit op 6,8 miljard euro. De exportwaarde van snijbloemen kromp met 5 procent en komt daarmee uit op 4,2 miljard euro. Planten deden het beter met een krimp van 3 procent naar 2,6 miljard euro. Dit heeft de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend gemaakt.

“Na twee jaren van krimp staan we dit jaar voor nieuwe behoorlijke uitdagingen, zowel dichter bij huis als verder weg”, stelt Matthijs Mesken, directeur van de VGB. De exportwaarde naar Duitsland en Italië realiseerden een kleine krimp. Daarentegen was de exportkrimp naar Verenigd Koninkrijk en Frankrijk groter met respectievelijk 7 en 10 procent. Polen en België waren de enige twee stijgers in de top tien lijst. Buiten de top 10 viel de krimp mee, wat duidt op verdere spreiding.

Het gekozen kabinet brengt komende tijd onzekerheden met zich mee voor het Nederlandse ondernemersklimaat. In Europa gaan bijna alle landen dit jaar naar de stembus, met daarbij het verkiezen van een nieuw Europees parlement. De uitslag van de verkiezingen zou kunnen leiden tot de nodige instabiliteit.

“En we zijn helaas nog niet af van de Brexit problematiek, omdat er nieuwe fytosanitaire eisen voor snijbloemen volgen”, meldt Mesken. Ook leidt instabiliteit in onze aanvoerlanden Israël en Ecuador tot grote zorgen.

“Ondanks alle uitdagingen hoor ik van mijn achterban ook positieve verhalen; consumenten blijven bereid onze mooie bloemen en planten te kopen. Sectorale communicatie over hoe wij als sierteelt sector op gebied van duurzaamheid bezig zijn, speelt daarbij een belangrijke rol,” aldus Mesken.


Redactie Floranews | 16-01-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS