dinsdag 23 juli 2024
FN TOP logo Beurs agenda sierteelt

Veiling Rhein-Maas realiseert in 2023 stijging productomzet

Veiling Rhein-Maas realiseert in 2023 stijging productomzet

Ondanks een aanhoudend moeilijk marktklimaat in de groene sector en vele macro-economische uitdagingen, is het Veiling Rhein-Maas toch gelukt om haar productomzet in het boekjaar 2023 te verhogen. De veiling komt uit op een productomzet van 424 miljoen euro, een groei van drie procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Volgens Veiling Rhein-Maas is deze positieve ontwikkeling voornamelijk te danken aan een goede ontwikkeling van de vraag en hoge gemiddelde prijzen in combinatie met lagere volumes.

"We kijken tevreden terug op 2023 en zijn blij met de positieve ontwikkeling van onze productomzet. Los daarvan was 2023 ook een moeilijk jaar, omdat we ook moesten, en moeten, reageren op prijsverhogingen op vele gebieden, zoals loonkosten en energie", vertellen Günther Esser en Cees Hoekstra, de directie van Veiling Rhein-Maas.

De fysieke veilingklok was vorig jaar opnieuw het belangrijkste verkoopkanaal van Veiling Rhein-Maas, maar ook de digitale verkoopkanalen van Veiling Rhein-Maas zijn erg belangrijk voor de klanten. In mei werd een record behaald: met 30.000 stapelwagens en meer dan 167.000 CC-containers verkocht Veiling Rhein-Maas meer ladingdragers dan ooit tevoren.

De verkoop van snijbloemen bleef bijna het hele jaar stabiel en ook de verkoop bij onze klanten verliep goed. Ondanks een lichte daling van de aanvoer ten opzichte van vorig jaar, lag de verkoop van snijbloemen in 2023 cumulatief hoger dan vorig jaar en beduidend hoger dan gepland. De trend voor potplanten was ook positief in 2023 en de cumulatieve verkoop aan het einde van het jaar was hoger dan gepland. De volumes waren echter aanzienlijk lager dan gepland, vooral voor tuinplanten. Net als in 2021 was dit te wijten aan de aanhoudend goede vraag in de hele sector, waardoor de hoeveelheden niet altijd zoals gepland beschikbaar waren voor de veiling.

De verkoop was ook stabiel in de afgelopen kerstperiode en was hoger dan het jaar ervoor. Het prijsniveau bleef dankzij de goede vraag constant tot het einde van het jaar en was aanzienlijk hoger dan het voorgaande jaar, met name voor snijbloemen en tuinplanten, en iets lager voor kamerplanten. Net als vorig jaar was er bij snijbloemen vooral veel vraag naar gerbera's, euphorbia fulgens en exclusieve producten. Amaryllis en rozen werden echter ook vaker en aanzienlijk beter gekocht dan vorig jaar. In het potplantensegment bleef de vraag naar orchideeën, gedecoreerde plantenschalen en arrangementen bijzonder goed. Alleen euphorbia's en groene planten haalden niet helemaal het niveau van vorig jaar.

Volgens Veiling Rhein-Maas zijn er verschillende redenen voor de lagere aanvoervolumes in 2023. Hoewel de invloed van de energiecrisis op de inkoop van goederen gelukkig veel minder groot was dan gevreesd, werden kassen aan het begin van het jaar vaak minder of helemaal niet verwarmd, met de bijbehorende gevolgen voor de beschikbare hoeveelheden van bijvoorbeeld chrysanten en lisianthus. Daarnaast leidde de energiesituatie in de loop van het jaar ook tot sluiting en reorganisatie van veel bedrijven, wat ook gevolgen had voor de volumes. Het overwegend natte en donkere weer had, en heeft, ook een impact op de oogstvolumes. Zo leidde het aanhoudend koele weer in april en mei tot een vertraagde start van de productie van snijbloemen in de volle grond en een daling van de volumes. Voor potplanten lagen de productievolumes vooral in juli en augustus lager door de afwezigheid van een late en vervolgproductie voor veel perkplantenproducten.

Verwachtingen voor 2024

Aangezien de algemene economische situatie de komende maanden hoogstwaarschijnlijk gespannen zal blijven, is het onmogelijk om de effecten ervan op de groene sector en de activiteiten van Veiling Rhein-Maas te voorspellen. Desondanks is Veiling Rhein-Maas optimistisch over het voorjaar en gaat het ervan uit dat de goede vraag stabiel zal blijven. "De overvloedige regenval van de voorbije weken zou echter kunnen leiden tot problemen bij het zaaien, omdat de grond te nat is. Voor bolgewassen en bolbloemen zoals tulpen worden iets lagere verkoophoeveelheden verwacht dan in voorgaande jaren. De leveringen van producten uit derde landen zouden volgens de huidige informatie normaal moeten zijn." Over het algemeen verwacht Veiling Rhein-Maas dus een zeer stabiel aanbod op de markt in Straelen-Herongen.


Redactie Floranews | 15-01-24 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2407Groen-DirektNajaarsbeurs


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS