Sierteelt heeft het lastig op Duitse markt
De markt voor sierteeltproducten in Duitsland is in 2023 met 4 procent gekrompen naar 8,6 miljard euro tegen detailhandelsprijzen. Dit blijkt uit de cijfers van AMI en ZentralVerband Gartenbau (ZVG ). Deze omzet is gerealiseerd met duidelijk minder stuks. Het opvangen van de kostenstijgingen is vooral gerealiseerd door minder of goedkopere stelen per bos of kleinere potmaten.
De inflatie leidde tot dalende consumentenbestedingen, terwijl de onzekerheid onder eindklanten aanhield. De consumentenbestedingen per hoofd van de bevolking waren in 2023 voor de gehele sierteelt 103,50 euro. Snijbloemen namen hierbij 35 procent voor hun rekening, perkplanten 20 procent en potplanten 17 procent. De rest van de bestedingen ging naar bloembollen, bomen, struiken en kruiden.
De segmenten kamerplanten en snijbloemen, die lang niet zo afhankelijk zijn van het weer, en snijbloemen presteerden volgens de cijfers in 2023 in vergelijking met het voorgaande jaar beter dan tuinplanten. Voor groene kamerplanten, die een echte boom kenden tijdens de pandemie, lagen de uitgaven per hoofd van de bevolking nog steeds iets boven de 6 euro. Dit was net boven het resultaat van voor de pandemie.
De daling van vorig jaar voor bloeiende kamerplanten was lager, met uitgaven per hoofd bleven boven de grens van 11 euro. Snijbloemen, nog steeds het grootste marktsegment, bleef onder het resultaat van 2022.
Rekenkundig gezien gaf elke Duitse inwoner echter nog steeds nog steeds meer dan 35 euro uit aan snijbloemen.
De waarde van in Duitsland geïmporteerde bloemen en sierplanten daalde tot en met september 2023 sterker dan de waarde van de waarde van geëxporteerde planten. In de gekrompen totale markt worden verhoudingsgewijs meer Duitse goederen verhandeld.
(Bron: ZVG, Jahresbericht 2023)
Redactie Floranews | 09-01-24 |
|