woensdag 29 mei 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Plantion verwacht 2023 af te sluiten met nul-resultaat

Plantion verwacht 2023 af te sluiten met nul-resultaat

In de algemene ledenvergadering van Plantion werd dinsdagavond teruggeblikt op het jaar 2023. Ook liet René Willemsen weten voornemens te zijn om zijn termijn als voorzitter met vier jaar te verlengen.

2023 was een lastig jaar voor de sierteelt met mondiale onrust en hoge inflatie, wat zich voor Plantion vertaalde in minder aanbod en kleinere volumes. Plantion verwacht het jaar af te sluiten met een licht gedaalde productenomzet en een nul-resultaat. Plantion bleef wel investeren in vernieuwing om haar haar unieke propositie, online inkoopgemak én fysieke inspiratie, te versterken.

Rene Willemsen

Waar de omzet van klok en bemiddeling in 2023 licht daalden, lukte het de stijgende lijn in online verkoop voort te zetten. De verbeteringen van online faciliteiten als Kopen op Afstand, Klok Voorverkoop (KVV) en de webshop lonen. Vooral in KVV ziet Plantion veel potentie. Onder jongere inkopers ziet Plantion een stijging van aankopen via de webshop. De omzet uit onlinekanalen gaat in 2023 richting 15 miljoen euro, op een verwachte totale omzet van 102,5 miljoen euro.

Mijlpalen
De directie van Plantion stond stil bij enkele mijlpalen in 2023, waaronder de opening van Plantion Shop & Go. Met dit vernieuwende concept biedt Plantion een uitgebreid assortiment bloemen, planten en accessoires onder één dak, in een aantrekkelijke setting (het voormalige groencentrum). Klanten kunnen hier inspiratie opdoen, de producten online kopen en direct meenemen (shop & go) of laten bezorgen. Plantion zet Shop & Go neer als een derde volwaardige productenstroom, naast klok en bemiddeling. De eerste reacties van klanten zijn positief.

Nieuwbouw
In 2023 nam Plantion ook de nieuwbouw in gebruik. Het gebouw is de nieuwe aanvoerplek van producten en draagt bij aan een sneller en efficiënter logistiek proces. In de ruimte bevinden zich ook koelcellen en inmiddels grotendeels verhuurde boxen.

Test vervroegd uitleveren
In december ging een test van start met het vervroegd uitleveren van producten die via KVV zijn ingekocht. Het idee is tweeledig: de klant krijgt zijn producten vroeger in de ochtend geleverd en de piekbelasting bij Plantion-distributie na afloop van het veilen wordt verlaagd. Het is de bedoeling om vervroegd uitleveren vanaf 2024 voor een specifieke klantengroep die via KVV inkoopt mogelijk te maken. Ook wordt nagedacht over de mogelijkheid om meer dagen vooruit te kunnen bestellen.

Ander tarievensysteem
Tot slot ontwikkelde Plantion dit jaar ook een ander tarievensysteem, dat per 1 januari 2024 van kracht wordt. Het vorige systeem was nog gebaseerd op de oude veilinggedachte, met alleen een klok en bemiddeling. Inmiddels zijn er allerlei tussenvormen en digitale mogelijkheden. Om het overzichtelijk en transparant te houden, zijn de tarieven in de nieuwe opzet gekoppeld aan de drie hoofdstromen van Plantion: klok, bemiddeling en Plantion Shop & Go.
 


Redactie Floranews | 13-12-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS