donderdag 23 mei 2024
2403FlowerTrials Beurs agenda sierteelt

Meer Bomen Nu deelt op 1 dag 100.000 bomen uit

Meer Bomen Nu deelt op 1 dag 100.000 bomen uit

Op 16 december deelt Meer Bomen Nu 100.000 boompjes uit door heel Nederland. Meer Bomen Nu redt in de winter kansarme opkomende boompjes uit gemeenteparken, natuurgebieden en slooplocaties. Overal komen boompjes op waar ze niet groot kunnen worden. "Door deze uit te scheppen en te herplanten in plaats van af te voeren kunnen we Nederland groener maken. Het plantgoed is dus gratis, circulair en veelal inheems." Tienduizenden bomen worden zo gered, verzameld en opgeslagen in bomenhubs. Op bijna 20 plekken kan men terecht voor een gratis boom!

Oh Denneboom: een duurzame kerstboom

Overal op de heide komen jonge dennen op. Deze naaldbomen mogen daar niet uitgroeien en daarom schept Meer Bomen Nu deze in november uit met hulp van vrijwilligers. "Een den verplanten is lastig. Ten opzichte van loofbomen, redt een groot percentage dennenbomen het op lange termijn niet. Maar ze kunnen natuurlijk wel uitstekend dienstdoen als kerstboom. Voor iedereen die een duurzame kerstboom wil, mét die heerlijke dennengeur. Ga naar www.meerbomen.nu/ohdenneboom

“Tweedehands” boompjes zijn er altijd

 

De campagne Meer Bomen Nu heeft al 1,6 miljoen bomen en struiken gratis weggegeven. Vooral in Nederland, maar sinds dit seizoen ook in Duitsland, Engeland en Ierland. Elke boom maakt jaarlijks zaailingen. Velen hiervan overleven het niet. De kansarme boompjes worden in de winter, als bomen in rust staan, uitgeschept en weggeven om elders te worden geplant. Zodra deze bomen en struiken zich weer voortplanten en verspreiden, kunnen daarvan de kansarme zaailingen ook worden verplant. Zo worden er geen gezonde boompjes en struikjes meer gemaaid of versnipperd. “Circulaire” bomen dus. Er gaat niets verloren en dat heeft veel voordelen.

 

Goed voor klimaat en biodiversiteit

Deze zaailingen van bomen en struiken hebben al 5-7 jaar CO2 opgeslagen. Dit zou verloren gaan wanneer ze worden versnipperd. "Door ze te verplanten kunnen ze doorgaan met CO2 opnemen. Dat is direct klimaatwinst. De boompjes zijn veelal inheems en worden altijd als een mix van bomen en struiken uitgedeeld. De plekken waar de struiken en bomen geplant worden vormen een nieuwe voedsel- en schuilplek voor tal van dieren. En daarmee helpen we met onze methode de biodiversiteit te verbeteren."

Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken. Dat doen we aan de hand van onze visie 2030 met een concreet actieplan en concrete projecten zoals Meer Bomen Nu, 1001ha, Thuisbaas en meer.

 


Redactie Floranews | 11-12-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS