Glastuinbouw op de kaart; circulair verduurzamen
Onlangs organiseerde Platform Tuinbouw Veenstreek in Tech Campus De School in Roelofarendsveen een netwerkbijeenkomst voor tuinbouwondernemers, tuinbouwleveranciers, de gemeentelijke politiek en andere stakeholders. De bijeenkomst, die met ruim 50 aanwezigen goed bezocht werd, stond in het teken circulair verduurzamen.
Om te laten zien dat de glastuinbouw in de gemeente Kaag en Braassem een bloeiende sector is die hard werkt aan verduurzaming, overhandigde Rob van Ruiten, voorzitter van Platform Tuinbouw Veenstreek, aan het begin van de avond een informatieleaflet aan wethouder Yvonne Peters. Zij nam het leaflet ‘De glastuinbouw op de kaart’ in ontvangst en vertelde trots te zijn op de tuinbouw in de gemeente en het leaflet te gebruiken om die trots op anderen over te dragen.
Na de opening volgden drie inspirerende presentaties van ondernemers uit de regio. Gert Jan Petrie van de Miscanthus Groep uit de Haarlemmermeer vertelde over de teelt van ‘Olifantengras’ dat op veel verschillende, circulaire manieren gebruikt kan worden, zoals voor het maken van bio-benzine, beton, geluidswerende panelen en als groeibodem voor bijvoorbeeld freesia’s. Het was een aansprekend verhaal, getuige ook de vele vragen uit het publiek.
De tweede presentatie werd verzorgd door Peter Klein, oprichter-eigenaar van het in Roelofarendsveen gevestigde bedrijf Biota Nutri. De missie van Peter is om de natuurlijke reststromen (bladen, stelen) uit de tuinbouw te verwerken tot organische, biologische meststoffen. De eerste resultaten laten zien dat deze meststoffen zelfs tot meer oogstopbrengst leiden dan chemische meststoffen. Zo kan groen afval uit de tuinbouwproductie grondstof worden voor nieuwe organische meststoffen die bijdragen aan de groei van nieuw voedsel, bloemen en planten.
Herold Dongelmans van Greenport Aalsmeer sloot af met een presentatie over hoe tuinbouwondernemers op een praktische manier aan de slag kunnen met het circulair maken van hun bedrijfsvoering. Rode draad in zijn verhaal was dat veel kleine stappen uiteindelijk kunnen leiden tot groot resultaat. Ook benadrukte hij dat circulair werken gaat over samenwerking tussen leveranciers, producenten en afnemers, ook buiten de tuinbouwsector. Wat afval is voor de ene sector kan immers grondstof zijn voor een andere sector.
De avond werd afgesloten met een netwerkborrel. Is uw interesse gewekt en wilt meer informatie over de glastuinbouw in de gemeente Kaag en Braassem? Stuur dan een mail naar info@veenstreek.com. De leaflet ‘De glastuinbouw op de kaart’ is in te zien op de website van Platform Tuinbouw Veenstreek: www.veenstreek.com.
Redactie Floranews | 04-12-23 |
|