woensdag 29 mei 2024
2403FlowerTrials Beurs agenda sierteelt

Onderhandeling voor nieuwe cao Glastuinbouw van start

Onderhandeling voor nieuwe cao Glastuinbouw van start

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Glastuinbouw zijn gestart. Afgelopen donderdag zijn de voorstellenbrieven tussen vakbonden en werkgevers uitgewisseld. Hiermee zijn de onderhandelingen officieel geopend. Glastuinbouw Nederland, Plantum en LTO Nederland sluiten de cao af aan werkgeverszijde. Aan vakbondszijde nemen FNV en CNV vakmensen deel aan de onderhandelingen.

Verhoging wettelijk minimumloon

De nieuwe rekenregels voor het wettelijk minimum uurloon en de indexatie samen maken dat het nieuwe minimum uurloon op 1 januari 13,27 euro wordt. Dit zal in ieder geval vanaf 1 januari betaald moeten worden. De entree van schaal B is in de cao Glastuinbouw gekoppeld aan het Wettelijk minimumloon. Veel medewerkers stromen ieder jaar op deze schaal in. Een belangrijke vraag aan de cao-tafel zal zijn: Hoe bied je medewerkers nog perspectief op salarisgroei in schaal B?

Loongebouw

Op 1 januari komen zonder cao-afspraken ook de start salarissen van C, D en E onder het minimumloon uit. Hoe doe je recht aan het verschil in zwaarte van werk en salarisschalen ook bij de aanvangssalarissen? Belangrijke vragen die Glastuinbouw Nederland met vakbonden en een expert van FNV verkend hebben.

Voor de brancheorganisatie is ook het onderzoek naar het loongebouw uitgevoerd door organisatie adviesbureau Eprom belangrijk, schrijft Ingrid Blom-Meeusen van Glastuinbouw Nederland. "Positieve punten aan ons loongebouw zijn het perspectief, het salaris dat kan worden bereikt. We kennen wel veel en veelal wat grote stappen om tot dit maximum te komen. In de komende onderhandelingen willen we onderzoeken of dit aanknopingspunten geeft om te bouwen aan een toekomstbestendig loongebouw."

Bron: Glastuinbouw Nederland


Redactie Floranews | 01-12-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS