donderdag 12 september 2024
FN TOP add FN TOP logo

Luchtvochtigheid regelen in de kas - rozenkwekerij Van der Hulst laat zien hoe het moet

Luchtvochtigheid regelen in de kas - rozenkwekerij Van der Hulst laat zien hoe het moet

In het kader van het Interreg-project Agropole Innovates nodigden de projectpartners Agrobusiness Niederrhein, Brightlands Campus Greenport Venlo en de gemeente Venray geïnteresseerden op 25 oktober 2023 uit in de rozenkwekerij van Van der Hulst in het Limburgse Meterik. Meer dan twintig deelnemers met uiteenlopende achtergrond uit Limburg en de Duitse grensregio Niederrhein gaven hier gehoor aan.

Het klimaat in de kas is een combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid. Planten nemen water op via hun wortels en brengen het naar de bladeren waar het verdampt. Verdamping is noodzakelijk voor de groei, maar dit verhoogt ook de luchtvochtigheid in de kas, die op zijn beurt verdere verdamping vermindert. Met een hoge luchtvochtigheid neemt ook het risico op schimmelziektes bij de planten toe en stijgt de behoefte aan energie om de gewenste temperatuur te bereiken.

Meestal opent de tuinder dan de schermdoeken en de ramen in het dak van de kas om de luchtvochtigheid te regelen. Maar dit kost veel energie. Daarom is het DryGair-apparaat ontwikkeld, waarvan de energiebesparende werking tijdens de bijeenkomst werd gepresenteerd door Eef Zwinkels van Royal Brinkman.

Dr. Anke Schirocki, directeur van Agrobusiness Niederrhein, verwelkomde de uitwisseling tussen vertegenwoordigers van kwekerijen, universiteiten, onderzoeksinstellingen en ondernemers uit de toeleveringsindustrie en dienstverlening van de agrobusiness. “Grensoverstijgende uitwisseling langs de waardeketen in de agrobusiness is precies wat we met dit project willen promoten,” legt Schirocki uit.

Energiebesparende luchtontvochtiging

Als Zwinkels het systeem DryGair introduceert, weet hij waar hij het over heeft. Hij is opgegroeid op een tuinbouwbedrijf en werkt al zijn hele professionele leven voor de tuinbouw. DryGair verbruikt veel minder energie dan luchtvochtigheidsregeling via ventilatie. Om vier liter water uit de lucht te halen, heeft het apparaat 1 kW nodig. Volgens Zwinkels kan er tot 50 procent energie mee worden bespaard. “Het apparaat hangt boven het gewas en zuigt de kaslucht aan via de roosters aan de zijkant van de units. Op deze roosters condenseert het vocht en de iets warmere lucht blaast de unit er aan de bovenkant weer uit. Bijkomende voordelen zijn dat de CO2 langer in de kas blijft en dat het water kan worden hergebruikt als schoon gietwater.”

V.l.n.r. Eef Zwinkels (Royal Brinkman), Koen van der Hulst, Yvonne van der Velden (Brightlands Campus Greenport Venlo), Sjaak van der Hulst, Dr. Anke Schirocki (Agrobusiness Niederrhein), Marcel Claus (Gemeente Venray), Paul van der Hulst (foto: Agrobusiness Niederrhein)

De eco-design-verordening van de EU verplicht bedrijven sinds 2023 om over te schakelen op energiebesparende verlichting. Daarom zal er bij de aanschaf van nieuwe lampen vaker worden gekozen voor ledlampen. Deze genereren minder warmte en dragen dus niet bij aan het verhogen van de ruimtetemperatuur en het verlagen van de relatieve luchtvochtigheid, zoals oudere lampensystemen dat in het verleden deden. Dit is nog een aspect waardoor het interessant is om de lucht te ontvochtigen.

Het apparaat wordt al met succes gebruikt in het rozenbedrijf van Van der Hulst; er worden op drie locaties rozen geteeld en in totaal zijn er 24 DryGair-units geïnstalleerd. Van der Hulst is een echt familiebedrijf. Sjaak sloot zijn kwekerij bij het Westland in 1992 en verhuisde naar Noord-Limburg. Zijn vier kinderen zijn vandaag de dag allemaal actief in het bedrijf. Zijn zonen Mark, Koen en Paul runnen elk één bedrijf, die alle drie deel uitmaken van een gezamenlijke holding. Zijn dochter Linda, en overigens ook zijn schoondochters, werken op de administratie. Sjaak is een allrounder en werkt naar behoefte in de verschillende gebieden van het bedrijf mee. Alle drie de bedrijfslocaties hebben een hoge certificeringsnorm behaald met MPS-A+ en MPS-GAP en leggen veel nadruk op samenwerking, vakmanschap en kwaliteit.

Ze hebben al ruime ervaring opgedaan met DryGair, omdat er veel nadruk wordt gelegd op optimaal klimaatbeheer. Op elk van de drie bedrijven worden meerdere rozenrassen geteeld, die qua teelteisen goed op elkaar zijn afgestemd. Droge lucht en optimale temperaturen zorgen ervoor dat de plant niet te snel en met zacht weefsel groeit, maar langzamer en daardoor stevige stelen en bloemen van hoge kwaliteit produceert. Het doel is om duurzame, vernieuwende, grootbloemige rozen te kweken.

Als je er zeker van wilt zijn dat je rozen van Van der Hulst krijgt, kun je naar de kwekerij komen. Sjaaks vrouw Cleta en haar team verkopen de rozen direct naast de kwekerij, waar een moderne winkel is gevestigd. Daar vind je een ruim assortiment rozen en vazen en kunnen ook bloemstukken worden besteld. De automaat zorgt ervoor dat er 24/7 rozen kunnen worden gekocht.Verser kan niet, want de rozen hoeven alleen de korte reis van de kas naar de naastgelegen winkel te maken.

Agropole Innovates-project

Het Agropole Innovates-project loopt tot augustus 2026 en wordt, naast de eigen bijdragen van de projectpartners, uitgevoerd in het kader van het Interreg VI-programma DeutschlandNederland en met 2,025 miljoen euro medegefinancierd door de Europese Unie, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de Provincie Limburg, het MWIKE NRW en het MB Niedersachsen.


Redactie Floranews | 27-11-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2408 Banner bedrijfsovername website


Overig nieuws



2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS