zaterdag 22 juni 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Eerste planten verlaten nieuwe teellocatie KP Holland

Eerste planten verlaten nieuwe teellocatie KP Holland

Bloeiende kamerplantenproducent en veredelaar KP Holland heeft een voormalige tomatenkas aan de Kanaalweg in De Lier omgebouwd tot een Groen Label-kas voor de teelt van Siam Curcuma en Rosalina Kalanchoë. Terwijl de verbouwing zich in de afrondende fase bevindt, zijn de eerste Kalanchoë planten klaar om de markt op te gaan. De hoofdteelt van de nieuwe teeltlocatie is Curcuma, een seizoensproduct dat van maart tot en met september beschikbaar is. Voor de eerste teeltronde staat de kas daarom vol met Kalanchoë in potmaten 7 en 12 cm. 

De nieuwe teeltlocatie staat naast een van de bestaande locaties van KP Holland. In beide locaties staat plant excellence centraal; topkwaliteit planten telen om langdurig bloeiplezier te creëren voor consumenten. Door de koppeling van de warmte en elektra tussen de locaties, kan de opwek en afname van warmte en elektriciteit flexibel worden verdeeld.

Samen voor innovatie
Veel verschillende partijen hebben ervoor gezorgd dat de voormalige tomatenkas van 3,5 hectare volledig is omgebouwd tot moderne, duurzame potplantenkwekerij. “Dankzij de toewijding en enorme inzet van onze partners, staat er nu een prachtige Groen Label-kas waar we jaren mee vooruit kunnen”, aldus Roy van der Knaap, technisch directeur KP Holland. "Het zijn er bijna te veel om op te noemen: Berg voor het leegruimen van de kas, T.C. v.d. Dool voor de aanbouw en het constructiewerk, Everclean voor het grondwerk, Royal Brinkman de elektra en water-technische installaties, Ed Schalke voor de grondbunker, TST voor het kasonderhoud en Erfgoed voor de gloednieuwe teeltvloeren. Maar ook bij de automatisering in de teeltlocatie zijn verschillende partijen betrokken: Anexo voor de alle energievoorzieningen en het trafo station, PDI installeerde de ‘PARperfect’ schermdoeken, Technokas de luchtbehandelingskasten, VB de complete verwarmingsinstallatie, Hortipar is de partner voor de armaturen belichting, Martin Stolze voor al het intern transport. Ook zijn een aantal robots neergezet voor de verduurzaming van de personele inzet: een spuitrobot en servicewagen door De Vette en twee neerzetrobots van Degramec. Een mooi voorbeeld hoe we met alle leveranciers in dit project het verschil kunnen maken.”

Lagere uitstoot & energieverbruik
Met de nieuwste technieken en duurzame installaties voldoet deze kas aan de eisen voor het Groen Kas-label. Daarbij gaat het om het reduceren van CO2-emissies, bescherming van grondwater en het circulaire gebruik van grondstoffen. “Daar zijn we best trots op. Vooral het luchtbehandelingssysteem draagt er behoorlijk aan bij. Met buitenluchtaanzuiging en luchtslurven houden we de luchtramen langer dicht, omdat we met het systeem het vocht eruit halen en ook iets kunnen koelen en later afluchten”, aldus Roy van der Knaap. Dit zorgt ervoor dat de ramen minder open hoeven. Het resultaat? Een verwachte energiereductie van 15 procent.

Andere verduurzamende maatregelen in de kas zijn telen onder dimbare LED-verlichting, aansluiting op de duurzame aardwarmte van Trias en gebruik van ‘PARperfect’ schermdoeken die zorgen voor diffuus licht en die het regelen van de lichtintensiteit makkelijker maken. Met deze verduurzaming verwacht KP Holland de footprint van een Siam Curcuma met ten minste 5 procent te kunnen verlagen. Plant excellence voor kwekers, handelspartners en consumenten, met oog voor een groenere wereld.
 


Redactie Floranews | 21-11-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS