zondag 26 mei 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Thermische zonne-energie technologie transformeert teelt in Latijns-Amerika en Centraal- en Oost-Afrika

Thermische zonne-energie technologie transformeert teelt in Latijns-Amerika en Centraal- en Oost-Afrika

Bosman Van Zaal biedt met een innovatief thermische zonne-energie systeemeen duurzame en kosteneffectieve oplossing voor het verwarmen van kassen in productiegebieden op (equatoriale) hoogvlaktes, zoals Mexico, Ecuador, Colombia, Kenia, Ethiopië.

Volgens het bedrijf is in grootschalige vruchtgroenteteelt in Mexico verwarming alom tegenwoordig, en is het begrip van de waarde ervan is duidelijk; het bespaart op gas. In de bloementeelt in Ecuador, Colombia en Oost-Afrika is zonne-energie echter nog niet volledig ingeburgerd. Hier ligt de toegevoegde waarde niet zozeer in kostenbesparing, maar in het optimaliseren van het teeltklimaat. "Zonne-energie verbetert niet alleen de opbrengst en kwaliteit van gewassen, maar voorkomt ook de ideale omstandigheden voor schimmelziekten, zoals Botrytis, die vaak ontstaan door het fenomeen van natslaan."

Het zonne-energie systeem is wereldwijd inmiddels toepast in dan 15 projecten met een totale collectoroppervlakte van 75.000 vierkante meter. Het omvat zonnecollectoren, geïsoleerde containers, warmteopslag in een buffer tank, en een efficiënte waterrouting. Dit alles wordt geïnstalleerd en afgesteld op locatie, met de mogelijkheid van verstelbare, bewegende installatie voor optimale blootstelling aan zonlicht.

Bosman Van Zaal heeft het zonne-energie systeem met succes geïmplementeerd bij vooraanstaande bedrijven in verschillende delen van de wereld, waaronder Green Crisp Farming in Namibië, LVG Plants in Zuid-Afrika, Maranque Plants in Ethiopië, en Holland Orchids in Guatemala. Een van de opvallende projecten omvatte de samenwerking met Holland Orchids in Guatemala, waar het systeem de jaarlijkse dieselconsumptie met 370.000 liter verminderde, met een terugverdientijd van slechts 3 tot 4 jaar.

 


Redactie Floranews | 21-11-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS