vrijdag 12 april 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Start nieuwe rondes Tuinbouw Battle in regio Aalsmeer

Start nieuwe rondes Tuinbouw Battle in regio Aalsmeer

De leerlingen van basisscholen De Springschans en De Dolfijn in Uithoorn waren blij verrast toen ze hun teeltkarren in ontvangst namen. Het is de start van de nieuwe rondes van de Tuinbouw Battle in de regio Aalsmeer. De leerlingen gaan de komende weken als echte kwekers op hun eigen mobiele kar tulpen telen, oogsten én verkopen. De opbrengst komt volledig ten goede van de leerlingen en de school. In deze editie van de Tuinbouw Battle doen in drie rondes bijna 400 leerlingen van zes scholen uit de regio Aalsmeer mee. Naast De Springschans en De Dolfijn zijn dat De Oosteinderschool, De Jozefschool en IKC Triade uit Aalsmeer en OBS Kudelstaart Dalton uit Kudelstaart.

Er zitten ruim vierhonderd tulpenbollen in de kratten die op de mobiele teeltinstallatie staan. De verzorging van de bollen ligt volledig in handen van de jonge tulpenkwekers. Ze moeten er zelf voor zorgen dat de bollen voldoende licht krijgen, ze met hun wortels in het water staan en op het juiste moment geoogst worden. Met speciale LED-verlichting, een tijdschakelaar en goede uitleg van oud-kwekers zijn de leerlingen verzekerd van een goede oogst.

Als de tulpen zijn geoogst, bepalen de leerlingen zelf wat ze met de tulpen doen. Weggeven of verkopen? Wie zijn dan de gelukkigen en waarom? En als ze verkocht worden: tegen welke prijs doe je dit en hoeveel tulpen doe je in een bosje? Hoe ga je de tulpen verpakken? Over al deze vragen moeten de leerlingen met elkaar nadenken: samenwerken, naar elkaar luisteren en een plan maken.

Battelen
Tijdens deze battle gaan de leerlingen niet alleen zelf kweken, maar gaan ze ook ‘de strijd’ aan met de andere deelnemende scholen in de regio: welke school kweekt de mooiste tulpen, schrijft het leukste verslag of verzint een originele manier om de zelfgekweekte tulpen te verkopen? Deze school wint de battle. 

Kennismaken
Het doel van de Tuinbouw Battle is om leerlingen kennis te laten maken met de veelzijdige wereld van de tuinbouw. Alle aspecten van de sector komen in de battle aan bod: van teelttechniek en marketing tot aan handel, verkoop en prijsbepaling. De leerlingen maken volgens Monique van Weerdenburg van Greenport Aalsmeer op een leuke manier kennis met de tuinbouw. “We kweken in deze regio miljoenen bloemen en planten die de hele wereld over gaan. Maar het is voor de tuinbouwbedrijven moeilijk om goed gekwalificeerde medewerkers te vinden. Met dit project maken leerlingen kennis met deze innovatieve sector waardoor ze in de toekomst misschien wel kiezen voor een carrière in de tuinbouw.”

De Tuinbouw Battle in de Greenport Aalsmeer wordt mogelijk gemaakt door Yuverta mbo, Bosman Van Zaal, Container Centralen, Economic Board Duin- en Bollenstreek, Rabobank, Stimuflori en Greenport Duin- en Bollenstreek.


Redactie Floranews | 14-11-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS