woensdag 17 april 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Exportwaarde Nederlandse bloemen en planten krimpt met 4 procent

Exportwaarde Nederlandse bloemen en planten krimpt met 4 procent

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit de eerste drie kwartalen van 2023 af met een exportwaarde van 5,3 miljard euro. Dit is een min van 4 procent. De export van snijbloemen is met 5 gedaald naar naar 3,2 miljard euro en de export van planten daalde met 3 procent naar 2,1 miljard euro. Dit heeft de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend gemaakt aan de hand van de cijfers van Floridata.

Uit de cijfers blijkt dat de kosten voor transport, energie en personeel enorm toenemen en de vraag naar bloemen en planten achterblijft. De export naar het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk laten een forse krimp zien ten opzichte van de krimp naar Duitsland. Alleen België kende een kleine plus in de top 10.

“Boven op de oorlogssituatie in Oekraïne zien we nu ook de vreselijke beelden uit Israël. Hoe raar het ook klinkt, dat raakt ook onze sierteeltsector”,  vertelt Matthijs Mesken, directeur van de VGB. Er zijn namelijk meer dan 200 kwekers in Israël actief waar Nederlandse handelaren bloemen en planten inkopen. Dat is goed voor 15 miljoen euro per jaar. Ook de export van Nederlandse bloemen en planten naar Israël valt stil. “We kunnen alleen maar hopen dat de strijdende partijen in Israël met elkaar afspraken maken teneinde de relatieve rust in Israël weer terug te laten keren”, aldus Mesken. De verwachting is dat de exportkrimp dit jaar uitkomt op 4 procent. 


Redactie Floranews | 16-10-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS