donderdag 13 juni 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Veilingomzet Nederlandse kamer- en tuinplanten stijgt, ondanks algemene daling exportwaarde bloemensector

Veilingomzet Nederlandse kamer- en tuinplanten stijgt, ondanks algemene daling exportwaarde bloemensector

Ondanks wisselende resultaten in de zomermaanden ligt de cumulatieve exportwaarde van bloemen en planten in 2023 3,7 procent lager dan het voorgaande jaar. In juni was er een lichte stijging van 0,5 procent ten opzichte van juni 2022, maar juli en augustus zagen respectievelijke dalingen van 2,6 procent en 5,5 procent. Cumulatief nam de exportwaarde van planten minder sterk af (-2,5 procent) dan die van de snijbloemen (-4,5 procent). Dit blijkt uit exportcijfers van Floridata, in opdracht van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

Snijbloemen

De omzet van in Nederland geteelde snijbloemen lag na acht maanden in 2023 bijna 5 procent lager dan het vorige jaar, volgens gegevens van veiling Royal Floraholland. De belangrijkste reden hiervoor was een daling van 7,1 procent in het aantal verkochte snijbloemen, hoewel de gemiddelde bloemenprijs een kleine stijging zag van 2,4 procent. Weeromstandigheden en verschuivingen in de aangevoerde aantallen hadden invloed op deze cijfers, met bepaalde snijbloemensoorten zoals troschrysanten en pioenrozen die aanzienlijke prijsschommelingen zagen.

Kamerplanten

De cumulatieve omzet van kamerplanten van Nederlandse bodem bij Royal Floraholland kende een positieve wending in de zomermaanden. Na een achterstand van 1,4 procent na vijf maanden in 2023, herstelde de omzet zich tot een stijging van 1 procent na acht maanden. Deze verbetering werd voornamelijk gedreven door prijsstijgingen. Juni, juli en augustus zagen respectievelijke omzetstijgingen van 7 procent, 12 procent en 4 procent. De maand juni, die een extra veildag had, en zonnige weersomstandigheden in mei en juni hadden invloed op deze resultaten.

Tuinplanten

De omzet van in Nederland geteelde tuinplanten op bloemenveiling Royal FloraHolland is in de zomermaanden vooral hoger dan in 2022 door een hogere gemiddelde prijs. Mogelijk heeft een verschuiving in het assortiment hier aan bijgedragen. In de eerste vijf maanden steeg de omzet met 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Deze voorsprong is inclusief de maanden juni, juli en augustus verdubbeld naar 8 procent. 

bron: Agrimatie


Redactie Floranews | 12-10-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS