zondag 21 juli 2024
FN TOP add FN TOP logo

De 5 vragen aan... Frank Jansen

De 5 vragen aan... Frank Jansen

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Mijn ouders hebben mij de naam Frank Jansen gegeven. Zij zijn in 1988 gestart met het vollegrondstuinbouwbedrijf in het Brabantse Galder en hebben dit in de daaropvolgende jaren uitgebreid. Prei, asperges en aardbeien waren de hoofdgewassen, waarvan de teelt van aardbeien uiteindelijk is overgebleven. Als kleine jongen liep ik altijd tussen de bedrijvigheden door en niks ging onopgemerkt voorbij. Met het ouder worden werd de betrokkenheid met het bedrijf steeds groter en na de studie Tuin en Akkerbouw aan de HAS ging ik thuis aan de slag in 2017. Door veranderingen in de aardbeienwereld werd het teeltseizoen steeds korter en zijn wij begonnen met de teelt van sierkool en ben ik mede-eigenaar geworden.

De aardbeien gaan onder de vlag van JAMA Aardbei naar the Greenery in Breda en de sierkolen worden geveild onder de naam Diunt Flowers in Aalsmeer. Deze teelten zijn een prettige combinatie voor ons gebleken en al snel bouwde Diunt Flowers een goede naam op. Dit resulteert nu in het vierde jaar tot meer directe leveringen en samenwerkingen tussen handelaren. Het grote verschil tussen aardbeien en sierkolen is de beloning naar werken. De aardbeien verdwijnen in het grote blok, terwijl de sierkool onder eigen naam geveild wordt.

Mijn taken bestaan uit het opstellen van het teeltplan, bemesten, het verkopen van sierkool en personeelszaken. Mijn vader is verantwoordelijk voor het klaarleggen van het land en gewasbeschermingswerkzaamheden en mijn moeder voor de bedrijfshygiëne.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

De veelzijdigheid van een eigen bedrijf in de agrarische sector maakt de functie bijzonder. Je moet van alle markten thuis zijn. Het gebeurt vaker dat iemand vraagt hoe je dag eruit ziet en eigenlijk weet je dan niet goed hoe je moet antwoorden. Ons bedrijf heeft een platte bedrijfsstructuur, waardoor je bij alles betrokken bent en blijft. De werkzaamheden veranderen per dagdeel en door het seizoen heen. Je start in de ochtend als heftruckchauffeur, vervolgens ben je HR-manager en na de koffiepauze ben je teeltverzorger. Na de lunchpauze ben je monteur en sta je een leiding te vervangen om ondertussen met vuile handen telefoontjes te beantwoorden. ’s Avonds nog snel een rondje langs de velden om te beregenen of een voedingsbak aan te maken en nog wat wild te verjagen. Geen enkele dag is dus hetzelfde. In januari en februari kan het gas er gelukkig even af en kunnen we de batterij opladen voor een nieuw seizoen.

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

Ik kijk nooit meer naar het nieuws, eigenlijk ook bijna nooit meer TV. Mede doordat ik slecht ontvangst heb in het buitengebied. Maar ook omdat ik er niet meer op zit te wachten en er in de zomer amper tijd voor heb. Het hoofd zit toch al vol met informatie van een hele dag werken en dan kijk ik liever via YouTube een oude aflevering van een komische serie. Lekker simpel.

Maar het is niet dat ik nergens over nadenk, ik krijg wel degelijk nieuws te horen via radio of de sociale media. De oorlog in Oekraïne, een schietpartij in Rotterdam, de strijd om het pluche in Den Haag. De wereld draait rond in een rotvaart, alles gaat zo snel en er gebeurt zo veel!

Laatst overleed een collega aardbeiteler op 57-jarige leeftijd midden tussen zijn aardbeien, de man van een vriendin van mijn moeder. Dat is toch wel nieuws wat heftig binnenkomt en waar je een tijd mee blijft lopen. Ten eerste omdat je het supererg vindt voor de nabestaanden. Maar ook omdat je jezelf gelijk een aantal vragen stelt. Wat als het hier zou gebeuren? Hoe dan verder? Wie neemt de taken over, kan het bedrijf verder, hoe kwetsbaar zijn wij? Op de achtergrond de filosofische vragen van wat is de zin van al dat getob en waarom al die risico’s nemen in het ondernemen…..? De liefde en verslaving van het maken van een mooi product?

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

In de zomer wil ik mezelf meer ontlasten. De teelt was het afgelopen jaar maar een bijzaak, ik was meer bezig met papieren en documenten invullen voor het personeel dan de teelt verzorgen. Daar zal ik iemand voor aan moeten nemen, zodat ik mijn focus kan houden op het telen en ondernemen.

Wat ga je dit weekend doen?

De oma van mijn vriendin is 85 jaar geworden en geeft daarom een feestje. Het zal het eerste familiefeestje zijn waar ik bij aanwezig ben, want we kennen elkaar pas sinds dit voorjaar. Genieten van kleine dingen en elkaar, want het is zo weer maandag!

foto´s: Diunt Flowers


Redactie Floranews | 06-10-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2407Plantarium2024


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS