zondag 26 mei 2024
2403FlowerTrials Beurs agenda sierteelt

Euro Plant Tray start in 2024 met productie van 2 traymodellen conform Normpack 400

Euro Plant Tray start in 2024 met productie van 2 traymodellen conform Normpack 400

De leden van Euro Plant Tray eG hebben half augustus belangrijke beslissingen genomen op hun aandeelhoudersvergadering. Zo is er besloten om in 2024 te starten met de productie van ten minste 2 traymodellen in de afmetingen conform Normpak 400. In de komende weken wordt de productie van de trays aanbesteed en wordt het ontwerp afgerond volgens de EPT-richtlijnen voor kleuren en etikettering. 

Er is gekozen voor de zogeheten EPT 400 Indoor en EPT Universal. Speciaal voor topzware planten, vooral uit het brede assortiment kamerplanten en orchideeën, is de tray van Walther Faltsysteme, die gebruikt kan worden met 10 x 12 cm potten, verder ontwikkeld. In verschillende praktijktests hebben leden en marktpartijen uit productie en handel deze tray intensief getest op zijn geschiktheid. "Kamerplanten worden het hele jaar door verhandeld en spelen een cruciale rol in alle toeleveringsketens. Voor sommigen is dit assortiment de grootste productgroep" zegt Rick van der Eijk, Sales Director bij Hamiplant/Dutch Flower Group en lid van de tray werkgroep.

Naamgeving

"De EPT 400 Indoor combineert nu het veilig transporteren van topzware producten, de implementatie van de standaard commerciële verpakkingshoeveelheid van 10 planten per tray, en de mogelijkheid van irrigatie in een herbruikbare tray. Bij de naamgeving hebben we ons georiënteerd op de groep van verwachte grootste gebruikers, maar natuurlijk kunnen ook andere assortimenten met overeenkomstige potmaten met de EPT 400 Indoor worden verpakt." Daarnaast hebben de EPT-leden ingestemd met de samenwerking met Floritray waarbij bestaande Floritray-modellen worden overgedragen aan Euro Plant Tray. Vanaf medio 2024 wordt de EPT 400 Universal Tray in productie genomen, die als ‘mulitray’ geschikt is voor 8 tot 10 potten van 10,5-13 cm. 

Volgens Johannes Kronenberg, Directeur Landgard Blumen und Pflanzen is dit is een logische en toekomstgerichte stap. "Door onze ontwikkeling over te dragen aan Euro Plant Tray kunnen we samen het idee van de Europese industriestandaard voor plantenverpakkingen op korte termijn nog sterker maken. Duurzaam werken is onze gezamenlijke focus. EPT heeft de afgelopen maanden bewezen veel steun te krijgen uit alle lagen van de toeleveringsketen. Als we kunnen bijdragen aan een nog snellere time to market voor een breed assortiment door onze ontwikkelingen over te dragen, dan is dat geheel in de geest van duurzaamheid."

Rupert Fey, bestuurslid van EPT en directeur van PlusPlants Group en beyond-flora merkt vanuit het oogpunt van de producent nog meer voordelen op voor alle gebruikers: "Een tray die verschillende potmaten kan bevatten, biedt grote voordelen voor alle partijen die betrokken zijn bij de logistieke processen en bij het bijhouden van de voorraad. Maar zeker ook bij het gebruik van de trays door verschillende kwekerijen, afhankelijk van seizoen pieken van de assortimenten. We zijn erg blij dat we nu de Universal Tray in de EPT-familie hebben. In vele praktijktesten hebben we de geschiktheid ervan bevestigd en we zijn zeker van de steun van de leden en de markt."

RFID-tag

Zowel EPT 400 Indoor als EPT 400 Universal worden vanaf het begin van de productie uitgerust met een RFID-tag, naast een barcode en de 2D Datamatrixcode.
Dirk Bansemer, directeur van de in juni opgericht EPT GmbH: "Het zou stom zijn om een nieuw retoursysteem niet uit te rusten met toekomstgerichte technologieën die steeds meer worden gebruikt in de detailhandel. Tot nu toe hadden we na de nieuwe Bluetooth-technologie gekeken, maar het is gebleken dat de kosten van RFID tegenwoordig heel acceptabel zijn. RFID wordt ook al gebruikt in onze sector en heeft de afgelopen jaren bewezen een betrouwbare technologie te zijn in vele toepassingen. Met het besluit van de EPT-leden kunnen gebruikers dus ook gebruik maken van reeds bestaande RFID infrastructuur, wat zal leiden tot verdere efficiëntie in de keten."

De 30 leden van Euro Plant Tray eG uit Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland en Nederland ontwikkelen sinds de oprichting van de coöperatie in augustus 2022 gezamenlijk een systeem voor herbruikbare trays voor plantenverpakking, dat vanaf 2024 in heel Europa wordt uitgerold.


Redactie Floranews | 18-08-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS